Αθλητισμός: Δεν υπάρχει όριο στα καρδιαγγειακά οφέλη της άσκησης [vid]

Οι ερευνητές λένε ότι κάθε άσκηση, ανεξάρτητα από το πόσο έντονη ή μακρά είναι, ωφελεί την υγεία της καρδιάς σας. Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να ασκούνται μεταξύ 150 και 300 λεπτών την εβδομάδα. Επισημαίνουν ότι η άσκηση μπορεί να γίνει σε ένα μεγάλο τμήμα ή να χωριστεί σε πολλά τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οποιαδήποτε άσκηση είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2021 με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είπε ότι δεν υπάρχει ανώτερο όριο για τα οφέλη της άσκησης στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τόσο η μέτρια όσο και η έντονη σωματική δραστηριότητα είχαν ως αποτέλεσμα ένα όφελος για την υγεία. Ειδικότερα, σε μια μελέτη πάνω από 90.000 ατόμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στα υψηλότερα επίπεδα επιτυγχάνουν το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία της καρδιάς.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι η σωματική δραστηριότητα είναι πιθανό να είναι ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Terry Dwyer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Γυναικών και Αναπαραγωγικής Υγείας του Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο για τους ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης καθώς πολλές μελέτες στο παρελθόν βασίζονταν σε ερωτηματολόγια, τα οποία μπορούν να παράγουν αναξιόπιστα αποτελέσματα. Στη μελέτη της Οξφόρδης, σε 90.211 συμμετέχοντες δόθηκαν συσκευές που φοριούνται στον καρπό και καταγράφουν την φυσική δραστηριότητα. Η δραστηριότητά τους καταγράφηκε σε περιόδους 1 εβδομάδας από το 2013 έως το 2015. Εκτός από τη μέτρηση της συνολικής ποσότητας σωματικής δραστηριότητας, οι συσκευές μέτρησαν επίσης την ποσότητα μέτριας έντασης και έντονης σωματικής δραστηριότητας. Σε μια 5ετή παρακολούθηση, εκτιμήθηκε παράγοντες όπως η εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ο θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας και έντασης της συνολικής σωματικής δραστηριότητας και της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Το προστατευτικό όφελος της άσκησης βρέθηκε να είναι μεγαλύτερο από αυτό που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποιούσαν ερωτηματολόγια.

Ειδικότερα,

  • Όσοι ήταν οι πιο δραστήριοι μεταξύ των συμμετεχόντων βρέθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ 48 και 57 τοις εκατό.
  • Μάλιστα ένα 25 % των συμμετεχόντων που έκαναν μέτριας έντασης δραστηριότητα παρουσίασαν μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ 49 και 59 %.
  • Ο χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις παρατηρήθηκε σε εκείνους που βρίσκονταν στο πρώτο τρίμηνο της έντονης σωματικής δραστηριότητας. Είδαν μείωση του κινδύνου μεταξύ 54 και 63 τοις εκατό.
  • Όσοι ασκούνταν περισσότερο ήταν επίσης πιο πιθανό να μην καπνίζουν, να έχουν μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και να έχουν υγιή ΔΜΣ.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here