Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν: Με αυτόν δεν ξεκινήσαμε καλά


Μύδρους κατά του Αμερικανού προέδρου εξαπολύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε αιχμές εναντίον προσωπικά του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν, πιθανότατα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι επισκέφτηκε τις ΗΠΑ για να παραστεί και να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά δεν κατάφερε να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, επιτέθηκε στον Μπάιντεν για όλα: για τα F-35, τους S-400, το Αφγανιστάν, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επιστροφής του από τη Νέα Υόρκη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να το διορθώσουν αυτό. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συνεχώς τις πιέσεις τους για τους S-400. Για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε εδώ. Οι ΗΠΑ το θέμα αυτό πρέπει να το τοποθετήσουν στη σωστή θέση και στη διεθνή διπλωματία και στις σχέσεις μας».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα ψάξει σε άλλες αγορές – φωτογραφίζοντας ίσως τη Ρωσία – για την απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς. «Θα πρέπει να γνωρίζουν πως η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι διαφορετική. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Αλλά αύριο δεν μπορούν να μας πουν “γιατί δεν αγοράζεις τα F-35;”. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού. Αυτό τους είπα στη συνέντευξή μου στο CBS όπου με ρώτησαν: “Δηλαδή σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού;”. Και τους είπα “αν χρειαστεί θα αγοράσουμε από αλλού”. Εσείς δεν μου δίνετε τους Patriot, και μετά όταν πήραμε τους S-400 μας λέτε “γιατί αγοράσατε τους S-400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την άμυνα της».

Μάλιστα, ο Ερντογάν επικέντρωσε τα βέλη του εναντίον προσωπικά του Τζο Μπάιντεν – παρά το γεγονός ότι οι πρώτες κυρώσεις πχ για τους S-400 επιβλήθηκαν από τον φίλο του Ντόναλντ Τραμπ: «Το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ δυστυχώς δεν είναι καλό. Κυβερνώ 19 χρόνια και μπορώ να το πω αυτό. Εγώ συνεργάστηκα με τον γιο Μπους, με τον κύριο Ομπάμα, με τον κύριο Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ