Βιταμίνη D καφές: Μια σημαντική παρενέργεια της καφεΐνης στα επίπεδα της βιταμίνης D

Εάν και τα οφέλη της βιταμίνης D είναι πολλά, υπάρχει μια σημαντική ενημέρωση που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι εάν υπολογίζετε τακτικά στην πρόσληψη της βιταμίνης D με καφεΐνη, ξανασκεφτείτε το. Η πρόσληψη καφεΐνης θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει τη βιταμίνη D. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς επιδρά η καφεΐνη ως προς την βιταμίνη D;

Ιατρικοί ερευνητές στην Κίνα και τη Βραζιλία συνεργάστηκαν πρόσφατα. Στόχος τους να πραγματοποιήσουν μια μελέτη που σύντομα θα δημοσιευτεί στο International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέθηκε με μείωση της δημιουργίας υποδοχέων βιταμίνης D. Για περαιτέρω διερεύνηση, αυτή η μελέτη εξέτασε πρότερα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε τα στοιχεία διατροφής που συλλέχθηκαν από πάνω από 13.000 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή μεταξύ 2005 και 2006. Στη συνέχεια, προσάρμοσαν μια σειρά άλλων μεταβλητών που σχετίζονται με την υγεία. Αφού το έκαναν, εξέτασαν τις κλινικές πιθανότητες ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι με βάση την πρόσληψη καφεΐνης.

Πράγματι, τα συμπεράσματα ήταν αναμενόμενα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα άτομα έπιναν καφεΐνη, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες να παρουσιάσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Στην περίληψη της μελέτης, οι συγγραφείς δηλώνουν σαφώς: “Οι υψηλότερες διαιτητικές προσλήψεις καφεΐνης συσχετίστηκαν με ανεπάρκεια [βιταμίνης D] σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού.”

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν χαρακτηρίζουν αυτό το εύρημα απόλυτο. Προσθέτουν μάλιστα ότι μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η καφεΐνη προκαλεί πραγματικά αυτή την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Προς το παρόν, δεν είναι επίσης σαφές ποια ήταν τα σημεία αναφοράς που διέκριναν τα υγιή επίπεδα καφεΐνης από αυτά που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Ένα άλλο ερώτημα μπορεί να είναι πώς η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα βιταμίνης D σε ηλικιωμένα άτομα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν από άτομα ηλικίας 30 έως 47 ετών.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here