Ηχορύπανση ψυχική υγεία: Ο θόρυβος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο

Η ηχορύπανση μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Τέτοιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την λειτουργία της καρδιάς και περιλαμβάνουν κρίσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση. Η ψυχική υγεία επηρεάζεται επίσης από τον συνεχή θόρυβο, καθώς μπορεί να μειώσει τη μάθηση και να αυξήσει το άγχος. Σύμφωνα με ψυχολόγους και μια μελέτη τη δεκαετία του 1970, τα παιδιά που ζούσαν στους κάτω ορόφους των πολυώροφων κτιρίων είχαν πρόβλημα στη διάκριση μεταξύ παρόμοιων λέξεων όπως «χοντρό» και «άρρωστο». Επίσης δυσκολεύονταν να διαβάσουν, σε σύγκριση με τα παιδιά που ζούσαν στους επάνω ορόφους. Η ηχορύπανση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία και την πνευματική σας ανάπτυξη με απίστευτους τρόπους.

Πώς η ηχορύπανση επιδρά στην ψυχική υγεία;

 

  • Εμπόδια στην εκμάθηση γλωσσών: Σύμφωνα με έναν παιδοψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin Madison, ο θόρυβος μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο στις μαθησιακές ικανότητες ενός παιδιού, ειδικά σε μια γλώσσα. Ο συνεχής θόρυβος στο παρασκήνιο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα κατανόησης λέξεων που το παιδί γνωρίζει ήδη, καθώς και στην εκμάθηση νέων.
  • Άγχος και κατάθλιψη: Οι πιο συχνές διαταραχές ψυχικής υγείας συνδέονται επίσης με το θόρυβο. Μια σειρά από μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ηχορύπανση συνδέεται με το άγχος, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ο συνεχής θόρυβος μπορεί να κάνει ένα άτομο πραγματικά ανήσυχο. Ενδέχεται να λειτουργήσει ως έναυσμα για κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Το 2011, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο αεροδρόμιο σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις έλαβαν 28% περισσότερα φάρμακα για το άγχος με κάθε 10 ντεσιμπέλ αύξηση του θορύβου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν μέσα και γύρω από πολυσύχναστους δρόμους είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

  • Ορμόνη στρες – Κορτιζόλη: Η συνεχής ή χρόνια έκθεση στον ήχο διατηρεί την κορτιζόλη ενεργή όλη την ώρα. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβές για το σώμα – τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η συνεχής έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα προκαλεί καρδιακή προσβολή και επίσης άγχος.
  • Θέματα ύπνου: Ο θόρυβος μπορεί πραγματικά να βλάψει τον ύπνο σας. Μπορείτε εξάλλου να κλείσετε τα μάτια σας, αλλά όχι τα αυτιά σας. Εάν κοιμάστε ελαφρά, ο θόρυβος μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνος για εσάς. Όχι μόνο προκαλεί προβλήματα στην υγεία σας. Την ίδια στιγμή επηρεάζει και τον ύπνο σας. Ο μη σωστός και επαρκής ύπνος συνοδεύεται από τα δικά του προβλήματα υγείας. Σε συνδυασμό με θόρυβο, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
  • Προβλήματα καθημερινότητας: Ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές προσωπικότητας. Οι άνθρωποι γίνονται πιο ευερέθιστοι, μανιώδεις, βίαιοι και θυμωμένοι λόγω του συνεχούς θορύβου. Δεν είναι σε θέση να επικεντρωθούν και να συγκεντρωθούν. Μπορεί να βρεθούν να κάνουν ανόητα λάθη ή να ξεχάσουν πράγματα. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί καταστροφές στην καθημερινή ζωή, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, οδηγώντας σε περισσότερα προβλήματα υγείας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here