Αύξηση 4,6% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Αύγουστο


Αύξηση 4,6% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών τον Αύγουστο 2021,  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,4% κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2020, ο δείκτης δεν παρουσίασε μεταβολή.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Mεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε υλικά όπως σίδηρος, χαλκός, αλουμίνιο, πλαστικά, ηλεκτρικά, υδραυλικά κ.λπ., με τους παραγωγούς των ανωτέρω υλικών να επικαλούνται ότι αιτία είναι οι αυξήσεις στις παγκόσμιες μεταφορές.

Η αγορά κατοικίας αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπη α) με μεγαλύτερο κόστος κατασκευής, β) με μείωση εισοδήματος των εν δυνάμει αγοραστών λόγω πανδημίας (COVID-19), γ) με το τέλος σε λίγους μήνες της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων και δ) με αύξηση από 1-1-2022 των αντικειμενικών σε αγοραίες, δηλαδή αύξηση φόρου μεταβιβάσεων, φόρου ιδιοκατοίκησης, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ