Η κυβέρνηση διορθώνει το ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεπε τις βόλτες στο Αιγαίο των Τούρκων ψαράδων


Σε διόρθωση της ανορθογραφίας που άνοιγε την πόρτα στους Τούρκους ψαράδες στο Αιγαίο προχωρά η κυβέρνηση με τις αλλαγές που ανακοίνωσε στον Ποινικό Κώδικα

Την επαναφορά του άρθρου που ίσχυε μέχρι το 2019 και αντιμετώπιζε ως ποινικό αδίκημα την παράνομη αλιεία των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για μια προσπάθεια – αν και με καθυστέρηση – να κλείσει η πόρτα που άνοιξε με τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τους Τούρκους ψαράδες επιτρέποντας τους να αλωνίζουν στο Αιγαίο χωρίς να φοβούνται ότι θα τύχουν αυστηρής ποινικής μεταχείρισης από το ελληνικό δίκαιο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάμεσα στις αλλαγές που τίθενται προς δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται και η επαναφορά του αδικήματος της αλιείας σε χωρικά ύδατα ενώ παράλληλα αυστηροποιείται η προβλεπόμενη ποινή.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία και ως εκ τούτου η προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιδρά και στον τομέα της αλιείας. Επιπλέον σκοπείται η τιμώρηση της παράνομης αλιείας.

Το πρόβλημα που αν δεν διορθωνόταν ενδεχομένως να δημιουργούσε έως και πρόβλημα εθνικής ασφαλείας, δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει τον Ιούλιο του 2019 στην κατάργηση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα το οποίο ανέφερε ρητά: Αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Το έως και εθνικά επικίνδυνο κενό είχαν επισημάνει αλιείς στη Μυτιλήνη σε απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, οι οποίοι παρατήρησαν ότι «μέχρι χθες απορούσαμε πώς συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Αλλά φαίνεται ότι οι Τούρκοι αλιείς ήδη γνώριζαν τη διάταξη αυτή του ποινικού κώδικα» προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που Έλληνας ψαράς μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα κινδυνεύει με φυλάκιση και κατάσχεση του σκάφους του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ