Tedros Adhanom Ghebreyesus ΠΟΥ: Τον προτείνουν Γερμανία, Γαλλία & ΕΕ για δεύτερη θητεία


Η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποδείξει τον Tedros Adhanom Ghebreyesus της Αιθιοπίας για τη δεύτερη θητεία του ως γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας υποψήφιος για την κορυφαία θέση στην υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ δεν έχει προταθεί από τη χώρα καταγωγής του. Ο Tedros, ο οποίος είναι γνωστός με το μικρό του όνομα, βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής για την απάντηση του οργανισμού στην πανδημία του κορωνοϊού τους τελευταίους 19 μήνες. Πρόκειται σαφώς για μια επική κρίση, που ολοκλήρωσε την κατά τα λοιπά ήσυχη διάρκεια της θητείας του που ξεκίνησε το 2017. Οι εκλογές για τον επόμενο γενικό διευθυντή του ΠΟΥ θα πραγματοποιηθούν κατά την επόμενη ετήσια συνεδρίαση του οργανισμού τον Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία είναι πενταετής.

Ο Tedros έβαλε κατά της αιθιοπικής κυβέρνησης του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Πρωθυπουργού Άμπι Αχμέντ. Συγκεκριμένα, τον επέκρινε για την ανειλικρίνειά του σχετικά με δολοφονίες. Τον αμφισβήτησε και σχετικά με άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα του, το Τίγκρεϊ. Υπήρξε πρώην ανώτερος αξιωματούχος στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Tigray, κάποτε κυρίαρχο μέλος ενός συνασπισμού που διοικούσε την Αιθιοπία. Ωστόσο, τώρα ο συνασπισμός ορίστηκε από την εθνική κυβέρνηση ως τρομοκρατική ομάδα. Ο Tedros υπηρέτησε επίσης ως υπουργός Υγείας και Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Οι διπλωματικές αποστολές της Γαλλίας και της Γερμανίας στα θεσμικά όργανα του ΟΗΕ στη Γενεύη ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στον Tedros μέσω των ειδήσεών τους στο Twitter. Αυτό έγινε μετά τη λήξη της προθεσμίας για υποψηφιότητες για τη θέση του γενικού διευθυντή την Πέμπτη.

Στην ιστοσελίδα του, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να ανακοινώσει τον πλήρη κατάλογο των υποψηφίων μέχρι τον Νοέμβριο. Όμως ορισμένοι διπλωματικοί αξιωματούχοι πρότειναν ότι μπορεί να μην έχει ανταγωνισμό. Ένας διπλωματικός αξιωματούχος στη Γενεύη, μιλώντας ανώνυμα επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια για το θέμα, είπε ότι άλλα 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν στον διορισμό του Tedros. Ο ΠΟΥ, υπό τον Tedros, δέχτηκε κριτική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Τραμπ πέρυσι. Η κριτική έκανε λόγο για καταγγελίες για σοβαρά λάθη στην COVID-19 και για υπερβολική προθυμία να επαινέσει την Κίνα στις πρώτες φάσεις της επιδημίας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ