Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης [vid]


Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να είστε σωματικά δραστήριοι. Μεταξύ αυτών η μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Ίσως πάλι να θέλετε να χάσετε βάρος, να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να αποτρέψετε την κατάθλιψη ή απλά να φαίνεστε και να νιώθετε καλύτερα. Το ξέρετε ότι η άσκηση αλλάζει τον εγκέφαλο με τρόπους που προστατεύουν τις δεξιότητες μνήμης και σκέψης.

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης

Σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική αερόβια άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λεκτική μνήμη και τη μάθηση. Οι ασκήσεις αντίστασης, οι ασκήσεις ισορροπίας και τόνωσης των μυών δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Το εύρημα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα νέο κρούσμα άνοιας ανιχνεύεται κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα παγκοσμίως και εκτιμούν ότι μέχρι το έτος 2050, περισσότεροι από 115 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν άνοια παγκοσμίως. Η άσκηση βοηθά τη μνήμη και τη σκέψη με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Τα οφέλη της άσκησης προέρχονται άμεσα από την ικανότητά της να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να μειώνει τη φλεγμονή και να διεγείρει την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, και την δημιουργία και επιβίωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και μειώνει το άγχος. Προκλήσεις ψυχικής ή συναιθηματικής φύσης συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένηση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και τη μνήμη (ο προμετωπιαίος φλοιός και ο μέσος κροταφικός φλοιός) έχουν μεγαλύτερο όγκο σε άτομα που ασκούνται. «Ακόμα πιο συναρπαστικό είναι το εύρημα ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης μέτριας έντασης για έξι μήνες ή ένα χρόνο σχετίζεται με αύξηση του όγκου επιλεγμένων περιοχών του εγκεφάλου», λέει ο δρ Scott McGinnis, νευρολόγος στο Brigham and Women’s Hospital και εκπαιδευτής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ