Αρτηριακή πίεση: Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Η πρώτη εξατομικευμένη σύσταση σχετικά με την πιο αποτελεσματική άσκηση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). Το έγγραφο της ESC συνιστά συγκεκριμένες δραστηριότητες σύμφωνα με το τρέχον επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου. Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

«Ο στόχος των συστάσεων είναι πρωτίστως η μείωση της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. ο καθηγητής Henner Hanssen του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία. «Τελικά, μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις – περνώντας έτσι περισσότερα χρόνια ζωής με καλή υγεία». Για κάθε μία από τις τρεις ομάδες, η εργασία περιγράφει ποια άσκηση είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακολουθούμενη από εναλλακτικές λύσεις που εξακολουθούν να επιτυγχάνουν μείωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ποιο είδος άσκησης είναι κατάλληλο για σας

  • Για άτομα με υπέρταση (αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 140/90 mmHg), η αερόβια άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι. «Σε άτομα με υπέρταση, η μείωση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να επιτευχθεί με αερόβια άσκηση είναι η ίδια, ή και ελαφρώς μεγαλύτερη, από τη λήψη ενός μόνο αντιυπερτασικού φαρμάκου», δήλωσε ο καθηγητής Hanssen.
  • Σε εκείνους με αρτηριακή πίεση 130-139/85-89 mmHg, η προπόνηση δυναμικής αντίστασης είναι η προτεραιότητα. Πρόκειται για προπόνηση δύναμης που περιλαμβάνει συνήθως τουλάχιστον έξι μεγάλες μυϊκές ομάδες όπου η συστολή των μυών έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση-για παράδειγμα, άρση βαρών και push-ups.
  • Τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση κάτω από 130/84 mmHg επωφελούνται περισσότερο από την προπόνηση ισομετρικής αντίστασης. Αυτή περιλαμβάνει στατική σύσπαση των μυών – για παράδειγμα, άσκηση με χειρολαβές. «Τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αλλά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα κίνητρα να διατηρήσουν τα επίπεδα τους χαμηλά», δήλωσε ο καθηγητής Hanssen και προσέθεσε: «Για τις περισσότερες ασκήσεις, η επίδραση μείωσης της αρτηριακής πίεσης διαρκεί περίπου 24 ώρες, παρόμοια με τη φαρμακευτική αγωγή, οπότε είναι καλύτερο να είστε ενεργοί κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν».

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ