Καναδάς: Η Καθολική Εκκλησία ζητά συγγνώμη από τους αυτόχθονες για τις κακοποιήσεις στα οικοτροφεία


Οι επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας του Καναδά ζήτησαν επίσημα συγγνώμη από τους αυτόχθονες λαούς, μετά την ανακάλυψη τους τελευταίους μήνες περισσότερων από 1000 ταφών, κοντά σε παλιά οικοτροφεία, σύμφωνα με μια δήλωση που δημοσιεύτηκε.

«Εμείς, οι Καθολικοί επίσκοποι του Καναδά, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας και ζητάμε κατηγορηματικά συγγνώμη», δηλώνουν. Αναγνωρίζουν, επίσης «την οδύνη που βίωσαν στα οικοτροφεία» και τις «σοβαρές κακοποιήσεις τις οποίες διέπραξαν ορισμένα μέλη» της καθολικής κοινότητας.

«Πολλές θρησκευτικές κοινότητες και καθολικές επισκοπές υπηρέτησαν αυτό το σύστημα, το οποίο οδήγησε στην καταστολή των γλωσσών, του πολιτισμού και της πνευματικότητας των αυτόχθονων, χωρίς να σεβαστούν τον πλούτο της ιστορίας, των παραδόσεων και της σοφίας των αυτόχθονων λαών», τονίζεται.

Η δήλωση αυτή αναγνωρίζει, επιπλέον, τα «ιστορικά και συνεχή τραύματα, όπως και την κληρονομία των δοκιμασιών και των προκλήσεων που διατηρούνται ακόμη σήμερα για τους αυτόχθονες λαούς».

Συνολικά, περισσότεροι από 1000 ανώνυμοι τάφοι, κοντά σε παλιά οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας για αυτόχθονες, βρέθηκαν αυτό το καλοκαίρι, ρίχνοντας φως σε μια σκοτεινή σελίδα της καναδικής ιστορίας.

Οργανώσεις αυτόχθονων έχουν επανειλημμένως καλέσει τον πάπα να ζητήσει συγγνώμη.

Η δήλωση δημοσιεύτηκε μετά την ετήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων του Καναδά, που ζητούν μια αντιπροσωπεία αυτόχθονων γίνει δεκτή από τον πάπα Φραγκίσκο τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ