ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα δουν διαφορά στο εκκαθαριστικό τους – Τα βήματα για την εκτύπωση


ΕΝΦΙΑ – Όλες οι ειδήσεις: Στην ιστοσελίδα myAADE αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021 – Σε πόσες δόσεις θα αποπληρωθεί ο φόρος ακινήτων και ποιοι δικαιούνται έκπτωση. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο. Η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ η τελευταία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο ή μειωμένο.

Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και γι’ αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Πιο αναλυτικά:

Ποιοι ιδιοκτήτες θα δουν διαφορά στο εκκαθαριστικό τους

  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
  • Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 και η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
  • Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα λάβουν έκπτωση

Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας – Τέλος το Taxisnet

Μπορείτε να δείτε τα εκκαθαριστικά σας στο myAADE

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021 πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα:

  1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
  2. Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  3. Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  4. Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  5. Εκεί ανοίγει η γνωστή σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε του προσωπικούς σας κωδικούς και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  6. Από εκεί και πέρα το τοπίο είναι γνώριμο. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.
  7. Μπορείτε να πληρώσετε με το εκκαθαριστικό αυτό.

ΑΑΔΕ: O «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ

Η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε 29,5 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με το 2020. Αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση περισσότερων δικαιωμάτων ακινήτων σε λιγότερα φυσικά πρόσωπα, εξ ου και η αύξηση του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων κατά 10 εκατ. ευρώ (368,4 εκατ. ευρώ) , όπως αυτά προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των περίπου 7,24 εκατ. εκκαθαριστικών (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Σύμφωνα, με τα στατιστικά του ΕΝΦΙΑ που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι της έκπτωσης 50% ανήλθαν στους 1.272.745, ή 52.269 επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα το ποσό των εκπτώσεων αυξήθηκε κατά 3,5 εκατ. ευρώ συνολικά, στα 80,781 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τις μειώσεις:

  • οι φοροαπαλλαγές με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται στα 88,762 εκατ. ευρώ και
  • οι επιπλέον μειώσεις σε 578,93 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 3,24 δισ. ευρώ. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος σε 646εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές ύψους 666 εκατ. ευρώ, ο φόρος περιορίζεται στα 2,58 δισ. ευρώ.
  • Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 2,093 δισ. ευρώ, ενώ των νομικών προσώπων στα 494 εκατ. ευρώ.
  • Mείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% είχαν φέτος 1.272.745 φυσικά πρόσωπα. Το τελικό ποσό που θα καταβάλουν έχει μειωθεί από τα 161 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ. ευρώ.
  • Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται 62.326 φυσικά πρόσωπα, τα οποία γλίτωσαν φόρο ύψους 7,9 εκατ. ευρώ.
  • Σημειώνεται ότι συνολικά 1.335.071 φυσικά πρόσωπα είχαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ή απαλλάχθηκαν πλήρως, ενώ το 2020 οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν λιγότερα ή μηδενικό φόρο ανέρχονταν σε 1.284.890.

Με τη «διπλή» δόση Οκτωβρίου η ταυτότητα οφειλής

Όσοι κατέβασαν χθες από το myAADE το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν ότι η πρώτη δόση που πρέπει να καταβάλουν έχει ως ημερομηνία λήξης τις 29 Οκτωβρίου και είναι «διπλή». Αυτό έγινε διότι το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να δώσει «ανάσα» σε όσους εξόφλησαν μέσα στο Σεπτέμβριο το φόρο εισοδήματος, έδωσε τη δυνατότητα καταβολής της διπλής δόσης του φόρου ακινήτων στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ωστόσο όσοι θέλουν για τους δικούς τους λόγους να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου, μπορούν να το κάνουν με την ίδια ταυτότητα οφειλής που έχει αναρτηθεί στο εκκαθαριστικό τους, βάζοντας ως ποσό πληρωμής το ποσό που αναγράφει η ανάλυση δόσεων στην καρτέλα τους στο myAADE. Στην ανάλυση δόσεων αναγράφονται αναλυτικά τα πόσα και των έξι δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει κάθε φορολογούμενος έως τις 28/2/2022.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ