Οικονομία Βρετανία: Λειτουργεί σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Οικονομία Βρετανία: Η Βρετανία λειτουργεί σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα επαναφέρθηκαν σε χρήση, καθώς οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου απειλούν τα τροφοδοτικά. Η Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου, αναγκάστηκε να λειτουργεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Drax.

Η χώρα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης λόγω της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή των ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκε από τον Μάιο. «Αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν εκπληρώσει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των φώτων σε μια εποχή που το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται υπό σημαντική πίεση», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωση που αποστέλλεται μέσω email στο AFP.

Η Drax – η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση του έθνους στο Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία – είχε προγραμματίσει να αλλάξει από άνθρακα σε βιομάζα φέτος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο όμιλος θα μπορούσε τώρα να επεκτείνει τη χρήση άνθρακα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Will Gardiner στους Financial Times.

«Γνωρίζουμε πολύ ότι η χώρα μπορεί να έχει ένα σημαντικό πρόβλημα και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Drax, θα το σκεφτούμε απόλυτα», δήλωσε ο Gardiner στην εφημερίδα που επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να περιπλέξει τα σχέδια της Βρετανίας να απορρίψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έως τον Οκτώβριο του 2024.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα της Βρετανίας στο μηδέν έως το 2050, θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Οι τιμές του χονδρικού φυσικού αερίου στη Βρετανία σημείωσαν υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αφού η πυρκαγιά κατέστρεψε ένα ζωτικό σημείο που συνδέει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με τη Γαλλία. Οι δραπετικές τιμές προκάλεσαν επίσης φόβους για εκτόξευση λογαριασμών εσωτερικής ενέργειας καθώς η ζήτηση κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει έναν «σκληρό χειμώνα» εάν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από το κανονικό, είπε επίσης ο Gardiner στο FT. Περίπου 1,5 εκατομμύρια καταναλωτές στη Βρετανία είδαν την πτώση των εγχώριων προμηθευτών ενέργειάς τους τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της χρόνιας αναταραχής στην αγορά. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώθηκε επίσης από την έλλειψη ανέμου για τις θέσεις τουρμπίνας, σε συνδυασμό με τις συνεχείς πυρηνικές διακοπές-και τον τερματισμό των ορυχείων άνθρακα από κυβερνήσεις που συνειδητοποιούν το κλίμα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ