Εδώδιμα άνθη: Βρώσιμα λουλούδια, ένας πολύχρωμος θησαυρός γαστρονομίας


Τα λουλούδια αποτελούν μέρος της διατροφής μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κινέζοι μάγειρες πειραματίζονταν με βρώσιμα λουλούδια το 3.000 π.Χ. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν βιολέτες και τριαντάφυλλα στο φαγητό τους, καθώς και λεβάντα σε σάλτσες. Η πρακτική συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με πολλά εστιατόρια να χρησιμοποιούν πέταλα για να προσθέσουν μια μοναδική γεύση και εμφάνιση. Αλλά δεν είναι μόνο οι σεφ εστιατορίων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν λουλούδια στη μαγειρική. Θα εκπλαγείτε από το πόσες βρώσιμες ποικιλίες μπορείτε να βρείτε στον δικό σας κήπο. Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή βρώσιμα άνθη και ιδέες για τον τρόπο χρήσης τους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα βρώσιμα άνθη;

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι πάντα καλύτερα όταν μαζεύονται φρέσκα από τον κήπο. Θα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση, αν μπορείτε να τα επιλέξετε νωρίς το πρωί. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, μην ανησυχείτε. Βάλτε τα κατευθείαν στο ψυγείο (σε πλαστικό δοχείο) και προσπαθήστε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε λίγες ημέρες. Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε απαλά βυθίζοντάς τα σε ένα μπολ με νερό και ανακινώντας τα απαλά. Αυτό θα πρέπει επίσης να βοηθήσει να απομακρυνθούν τυχόν ζωύφια ή μέλισσες που μπορεί να έχουν μαζευτεί στα πέταλα.

Μιλώντας για τα πέταλα – αυτά είναι τα καλύτερα μέρη πολλών βρώσιμων λουλουδιών. Αφαιρέστε λοιπόν τη βάση του πετάλου (είναι πικρό), καθώς και τους στήμονες και τον κάλυκα μεγαλύτερων λουλουδιών. Κάποια, όπως οι πανσέδες, ωστόσο, μπορείτε να τα φάτε ολόκληρα. Αν έχετε αμφιβολίες για το αν ένα λουλούδι είναι βρώσιμο ή όχι – μην το φάτε. Είναι ένας απλός κανόνας, αλλά αποτελεσματικός. Επίσης, εάν έχετε αλλεργίες στη γύρη, ίσως θελήσετε να αποφύγετε εντελώς τα βρώσιμα λουλούδια. Μην μαζεύετε ξεθωριασμένα, σκονισμένα, παλιά ή αποχρωματισμένα λουλούδια στον κήπο σας (ή όταν ψάχνετε για τροφή) που βρίσκονται κοντά σε δρόμο ή περιοχή που χρησιμοποιούν τα ζώα. Μην τρώτε άνθη με φυτοφάρμακα.

Τριαντάφυλλο και γιασεμί, γεράνι και αγιόκλημα, ντάλια και τόσα πολλά ακόμη λουλούδια σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Δοκιμάστε τα σε σαλάτες, επάνω σε ορεκτικά, ως μέρος κυρίως πιάτων ή και σε επιδόρπια. Προσδίδουν χρώμα και υφές, άρωμα και μοναδικές πινελιές γεύσης σε κάθε πιάτο. Μην φοβάστε να τα εντάξετε στο τραπέζι σας, πάντοτε φροντίζοντας να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Καλή σας όρεξη!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ