Θάνος Πλεύρης Μονοκλωνικά: Πότε έρχεται η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα


Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέδωσε  ανακοίνωση αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στα σχόλια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Πρόκειται για ένα καυτό θέμα, καθώς πάρα πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει πότε θα ξεκινήσει η θεραπεία αυτή στην Ελλάδα. Αναμένεται με ενθουσιασμό, μιας και αποτελεί μια λύση με μακροπρόθεσμα οφέλη και ενδεχομένως καλύτερη απόδοση απέναντι στην Covid-19. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τέτοιου είδους φάρμακα ακόμη δεν έχουν λάβει έγκριση.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

“Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο, πριν από ένα μήνα δηλαδή, υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες γιατί ολοκληρώθηκε η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών. Βλέπουμε ότι σε κάποιες κατηγορίες πράγματι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα, λοιπόν, συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πάρα πολύ μικρή.

Μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την άλλη βδομάδα, θα υπάρχει μια διάταξη έτσι ώστε να μπορεί η χώρα μας, εάν το κρίνει- γιατί προσέξτε, μιλάμε για φάρμακα που δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο με ολοκληρωμένη μεν την τρίτη φάση, είναι κοντά δηλαδή στην έγκριση- να κάνει εισαγωγή. Η εισαγωγή των μονοκλωνικών θα γίνει αν το κρίνει η Επιτροπή. Θα γίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα, ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα τέτοιο φάρμακο.  Και θα κρίνει και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών απευθύνεται αυτή θεραπεία.

Από ό,τι με έχουν ενημερώσει οι ειδικοί, γιατί γιατρός δεν είμαι, δεν απευθύνονται στη φάση που ο ασθενής είναι πλέον διασωληνωμένος. Αντιθέτως, απευθύνονται σε πολύ ειδικές κατηγορίες. Θα βγουν ακριβώς ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Να είναι ξεκάθαρο, δεν τίθεται θέμα προνομίου. Όπου κριθεί ότι πρέπει να δοθούν μονοκλωνικά, θα δοθούν και θα καλυφθούν αποκλειστικά από το Κράτος. Η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με οικονομικά.

Όμως μη δημιουργούμε προσδοκίες. Η λύση είναι ο εμβολιασμός, αυτή είναι η άμυνά μας. Δεν είναι δυνατόν να μου λένε άνθρωποι ότι φοβούνται το εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να μη φοβούνται μία θεραπεία που είναι σε πειραματικό στάδιο. Το ΕΣΥ θα οχυρωθεί με όποια θεραπεία υπάρχει, όπως και με τα μονοκλωνικά, όχι όμως με την αίσθηση που δίνει η αντιπολίτευση ότι λύσαμε το πρόβλημα. Η λύση όμως είναι ο εμβολιασμός.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ