Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών: Απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Οι γιατροί βιώνουν άνευ προηγουμένου επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και εξουθένωσης. Είναι φυσικό, καθώς το παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν διαθέτει επαρκείς πόρους. Προσπαθεί μάλιστα να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις ενός αυξανόμενου πληθυσμού, τα διαδεδομένα ζητήματα ψυχικής υγείας και τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. “Οι γιατροί είναι πολύ σκληροί με αυτά που βλέπουν. Αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη θλίψη, τραύματα και πόνο όλη την ημέρα στη δουλειά τους”. Σε αυτή τη δήλωση προέβη η Sharee Johnson, ψυχολόγος και εκτελεστική σύμβουλος στο ιατρικό επάγγελμα. Σε ένα επάγγελμα όπου ο στωικισμός εκτιμάται και υπάρχει στίγμα στην αναζήτηση βοήθειας, πολλοί εξουθενωμένοι γιατροί βρίσκονται σε σημείο καμπής.

“Η αλήθεια είναι ότι περίπου το 50 τοις εκατό από το ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει συμπτώματα εξουθένωσης. Έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και περισσότερων ιδεοληψιών αυτοκτονίας από το ευρύ κοινό. Οπότε το γεγονός ότι συνεχίζουν είναι τεράστιο επίτευγμα από μόνο του.” Η κυρία Johnson ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στην ετήσια παγκόσμια σύνοδο κορυφής Physician Burnout στη Νέα Υόρκη. Ερευνά τα αίτια της επαγγελματικής εξουθένωσης για το επερχόμενο βιβλίο της The Thriving Doctor. Σημειώνει ότι το παγκόσμιο πρόβλημα επαγγελματικής εξουθένωσης υποστηρίζεται από κάποια κοινά θέματα. Κοινά προβλήματα για παράδειγμα είναι η έλλειψη γιατρών, οι μη βιώσιμες ώρες εργασίας, τα γραφειοκρατικά πρωτόκολλα και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που δεν διαθέτουν πόρους. “Η εξουθένωση δεν είναι ψυχική ασθένεια. Η εξουθένωση συμβαίνει επειδή οι συνθήκες στο χώρο εργασίας δεν διαχειρίζονται σωστά”, δήλωσε η κα Johnson. “Όλα αυτά τα συστημικά και δομικά πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από άποψη ηγεσίας, κανένας μεμονωμένος γιατρός δεν μπορεί πραγματικά να τα διορθώσει όλα αυτά”.

Η τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Η κυρία Johnson προβλέπει ότι ο COVID-19 θα οδηγήσει σε ένα μετα-πανδημικό κύμα εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με αυτό το κύμα, πολλοί θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα, καθώς τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερα περιστατικά εξουθένωσης και PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες). Ανέφερε ότι η εμφάνιση τεχνολογίας τηλεδιάσκεψης, συσκευών παρακολούθησης DIY και τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον ιατρικό χώρο θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη λιγότερη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με γιατρούς. “Θα μπορούσατε να πάτε μόνο μια φορά και να δείτε έναν ψυχολόγο στην περιοχή σας. Τώρα μπορείτε να εμπιστευθείτε την τηλεϊατρική και να δείτε έναν ψυχολόγο οπουδήποτε στον κόσμο”, είπε. Αλλά σε έναν κόσμο χωρίς επαφές, η Johnson είπε ότι οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να εργαστούν ακόμη περισσότερο για να δείξουν καλοσύνη, συμπόνια και ενσυναίσθηση ο ένας στον άλλον για να χτίσουν εμπιστοσύνη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here