Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Κίνδυνος αύξησης θνησιμότητας λόγω κακόβουλου λογισμικού


Περίπου ένας στους τέσσερις παρόχους αναφέρει ότι οι εταιρείες τους είδαν αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας μετά από επίθεση ransomware. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ponemon. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία ασφάλειας δεδομένων Censinet με έδρα τη Βοστώνη. Διαπιστώθηκε ότι η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των παρόχων για τον μετριασμό των κινδύνων που προέρχονται από το ransomware. Από τους οργανισμούς παροχής υγειονομικής περίθαλψης (HDOs) που ερωτήθηκαν, το 61% έχουν πέσει θύματα επιθέσεων ransomware. Από αυτούς που έχουν πληγεί, το 33% έχουν χτυπηθεί περισσότερες από μία φορές. Εν τω μεταξύ, το 61% των παρόχων δεν είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν το ransomware, έναντι 55% πριν από τον COVID-19.

Αρνητικές επιπτώσεις της online διασύνδεσης

Οι ιατρικές συσκευές βασίζονται στη συνδεσιμότητα δικτύου. Ως εκ τούτου, η ανασφάλεια της medtech μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Μόνο το 36% των HDO που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι οργανισμοί τους είναι αποτελεσματικοί στο να γνωρίζουν πού βρίσκονται όλες οι ιατρικές συσκευές. Το 35% δήλωσαν ότι γνωρίζουν πότε το λειτουργικό σύστημα ενός προμηθευτή ιατρικών συσκευών τελειώνει ή είναι ξεπερασμένο. Τέλος, το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε γνωρίζουν τη μη προγραμματισμένη δαπάνη των επιδιορθώσεων OS ιατρικής συσκευής.

Οι παραβιάσεις δεδομένων αποτελούν πάντοτε απειλή για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ή τα οικονομικά. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες στην υγειονομική περίθαλψη. Εκεί ενδέχεται να βλάψουν την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών. Οι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις χρησιμοποιούν ransomware. Πρόκειται για έναν τύπο κακόβουλου λογισμικού που κρυπτογραφεί τα αρχεία ενός θύματος. Αυτό το λογισμικό καθιστά τα δεδομένα απρόσιτα στον ιδιοκτήτη τους, εκτός εάν καταβληθούν λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους. Τα ransomware έχουν αυξηθεί στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια χωρίς αντίστοιχη αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

Και η πανδημία έχει αυξήσει περαιτέρω την αστάθεια στην ευρύτερη εικόνα. Το  προσωπικό αντιμετωπίζει προκλήσεις πέρα από κάθε προσδοκία. Ο αυξανόμενος όγκος των ασθενών συνδυάζεται με νέες επιφάνειες επίθεσης και σημεία διείσδυσης για το malware. Παράλληλα αυξήθηκε η εξ αποστάσεως εργασία, ενώ υιοθετήθηκαν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία υγείας και συνδεδεμένες ιατρικές συσκευές. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει δημιουργήσει την “τέλεια καταιγίδα στην κυβερνοασφάλεια”, σύμφωνα με τον Ed Gaudet, διευθύνοντα σύμβουλο της Censinet.

Μαζί με την αύξηση της θνησιμότητας, η έρευνα σε περίπου 600 παρόχους διαπίστωσε επίσης ότι το ransomware οδήγησε σε περισσότερες επιπλοκές. Αυτές οι επιπλοκές σχετίζονταν με ιατρικές διαδικασίες, καθυστερήσεις στις διαδικασίες και δοκιμές. Πολλές οδήγησαν σε κακά αποτελέσματα, αύξηση των ασθενών που μεταφέρθηκαν ή εκτράπηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ασθενών. “Τα ευρήματά μας συσχετίζουν τις αυξανόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ειδικά το ransomware, με αρνητικές επιπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών, που επιδεινώνονται από τον αντίκτυπο των COVID στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Larry Ponemon, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ponemon, μιας ερευνητικής ομάδας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ