Υψηλή χοληστερόλη διατροφή: Τι πρέπει να καταναλώνουμε και τι να αποφεύγουμε;


Εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, συνήθως σημαίνει ότι έχετε αυξημένη LDL. Δεν σημαίνει ότι έχετε αντίστοιχα υψηλή HDL κατά τους ιατρικούς όρους.. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζουν περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους στην Ελλάδα. Αν είστε ένας από αυτούς, μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε να έχετε το επιθυμητό ιατρικό αποτέλεσμα. Ακολουθούν κάποιες διατροφικές συμβουλές χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες.

Διατροφικές συμβουλές για χαμηλότερη χοληστερόλη

  • Επιλέξτε κρέατα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά όπως ψάρι ή κοτόπουλο: Πριν βγείτε στο σούπερ μάρκετ για να προμηθευτείτε ξανά τρόφιμα για το σπίτι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναθεωρήσετε τη λίστα αγορών σας. Έτσι θα δείτε αν υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάποιες εύκολες αλλαγές σε τρόφιμα πρωτεΐνης. Για αρχή, δοκιμάστε τα κόκκινα κρέατα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, επιλέξτε πιο συχνά κοτόπουλο χωρίς πέτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε γαλοπούλα χωρίς πέτσα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα. Αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερα ψάρια στη διατροφή σας γιατί είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πολλά περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την υγεία της καρδιάς σας. Επίσης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

 

  • Λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες: Βάλτε το αλεύρι ολικής άλεσης στην καθημερινότητά σας. Πιθανώς να γνωρίζετε τις φυτικές ίνες ως κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει με την πεπτική σας υγεία. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά αν νομίζατε ότι οι φυτικές ίνες ήταν μόνο για την πέψη κάνετε λάθος, γιατί μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της καρδιαγγειακής σας υγείας. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι η βρώμη, το κριθάρι, η κινόα, το ψωμί ολικής αλέσεως, το κόκκινα φασόλια, η φακές και τα ρεβίθια.
  • Αυξήστε την εισαγωγή ακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών: Μπορείτε να καταναλώσετε αβοκάντο, φράουλες, μπιζέλια ή καρύδια. Τα μικρά σνακ μεταξύ γευμάτων είναι ότι καλύτερο για την αύξηση της ενέργειά σας και την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού σας. Οι ωμοί ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι τα καλύτερα είδη λιπαρών. Ταυτόχρονα, πολλά φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Να θυμάστε  ότι όπως τα κρέατα έτσι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως όσο μεγαλύτερη επεξεργασία υποστούν τόσο μικρότερο όφελος έχουμε, γι αυτό καταναλώστε ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Η χοληστερίνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Ως εκ τούτου, μην αμελείτε να την παρακολουθείτε τακτικά.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ