Ωκυτοκίνη social media: Πώς μία ορμόνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών


Η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι παραλλαγές στο γονίδιο που κωδικοποιεί τον υποδοχέα ωκυτοκίνης μπορεί να ευθύνονται για τις διαπροσωπικές διαφορές σε ορισμένες συμπεριφορές. Σε μια πρόσφατη, μικρής κλίμακας μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τις σχέσεις μεταξύ των υποδοχέων ωκυτοκίνης, της προσκόλλησης ενηλίκων και της χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (social media). Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου που κωδικοποιεί τον υποδοχέα της ωκυτοκίνης τείνουν να ακολουθούν περισσότερα άτομα στο Instagram. Ωστόσο, η μελέτη είναι προκαταρκτική και υπάρχουν πολλοί περιορισμοί.

Σε μια νέα προκαταρκτική μελέτη, οι συμμετέχοντες με μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου που παράγει υποδοχείς ωκυτοκίνης είχαν την τάση να ακολουθούν περισσότερα άτομα στο Instagram. Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό Heliyon. Για τους συγγραφείς, η μελέτη θέτει τις βάσεις για τις μελλοντικές έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνικότητα ενός ατόμου, ιδιαίτερα σε διαδικτυακό πλαίσιο. Τέτοιοι παράγοντες είναι γενετικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί.

Τι είναι η Ωκυτοκίνη;

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή και επηρεάζει επίσης την  συμπεριφορά. Σύμφωνα με την Εταιρεία Ενδοκρινολογίας: “Η ωκυτοκίνη δρα ως χημικός αγγελιοφόρος. Έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι συμπεριφορές της σεξουαλικής διέγερσης, της αναγνώρισης, της εμπιστοσύνης, της ρομαντικής προσκόλλησης και του δεσμού μητέρας -βρέφους”. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο κοινωνικοποίησης των θηλαστικών.

Ενώ όμως η ωκυτοκίνη μπορεί να προωθήσει την κοινωνική συμπεριφορά, ο ρόλος της εξαρτάται από το πλαίσιο. Σε ένα άρθρο ανασκόπησης στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, οι ερευνητές τόνισαν το ίδιο. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, η ωκυτοκίνη μπορεί να προάγει την κοινωνική συμπεριφορά. Αντιθέτως σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον, μπορεί να ενθαρρύνει πιο αντικοινωνική συμπεριφορά. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι παραλλαγές στο γονίδιο που κωδικοποιεί τους υποδοχείς ωκυτοκίνης – OXTR – μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η ωκυτοκίνη επηρεάζει τη συμπεριφορά. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι μια παραλλαγή του γονιδίου OXTR σχετίζεται με την ασφάλεια προσκόλλησης σε ορισμένα βρέφη.

Μια άλλη μελέτη από αξιόπιστη πηγή βρήκε συνδέσμους μεταξύ παραλλαγών γονιδίου ή πολυμορφισμών του γονιδίου OXTR και ενός άλλου γονιδίου που παίζει ρόλο στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης στην κυκλοφορία. Συνδέθηκαν με “μεγαλύτερη διάρκεια συγχρονισμού βλέμματος γονέα-βρέφους”. Επιπλέον, συνδέθηκαν με “περισσότερη επαφή με το βρέφος τους”. Παρόλο που παραμένουν πολλά ερωτήματα, τα ευρήματα της έρευνας έχουν επίσης εμπλέξει τους πολυμορφισμούς OXTR σε διάφορες καταστάσεις. Μεταξύ τους υπάρχουν εκείνες των διατροφικών διαταραχών, της κατάθλιψης και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ