Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το ιαπωνικό φυτό knotweed θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πιο υγιεινών αλλαντικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που εισβάλλει σε κήπους και κτίρια περιέχει το κλειδί για μια πιο υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, περιέχει μια χημική ουσία που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του συντηρητικού νιτρώδους νατρίου, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, στα αλλαντικά. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το μπέικον πιο ασφαλές για κατανάλωση. Το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα αλλαντικά, όπως λουκάνικα και ζαμπόν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Άλλωστε, οι δίαιτες υψηλές σε νιτρώδη έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ευρήματα που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης

“Τα τελευταία ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση φυσικών πρόσθετων στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μειώνει τη δημιουργία ενώσεων στο σώμα που συνδέονται με τον καρκίνο”, δήλωσε ο ερευνητής Gunter Kuhnle. Είναι καθηγητής επιστήμης διατροφής και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Kuhnle και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που περιλαμβάνει φυσικά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα μειώνουν τα νιτρώδη που προστίθενται για τη διατήρηση του κρέατος. Τα λουκάνικα και τα ζαμπόν που δημιούργησαν είχαν συντηρητικά από ένα μείγμα φυτών και φρούτων. Μέσα στο μείγμα υπήρχαν ίχνη δεντρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ρεσβερατρόλης. το τελευταίο είναι το εκχύλισμα που προήλθε από το ιαπωνικό knotweed.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα νιτρώδους στα κόπρανα των συμμετεχόντων. Τα έλεγξαν υπό 3 διαφορετικές προϋποθέσεις:

  • αφού έτρωγαν συμβατικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας,
  • μετά την κατανάλωση λευκού κρέατος, και τέλος
  • ύστερα από κατανάλωση φαγητού με τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα νιτρώδους σε εκείνους που έτρωγαν τα ειδικά παρασκευασμένα αλλαντικά. “Παραδόξως, τα φυσικά πρόσθετα φάνηκαν να έχουν κάποια προστατευτική δράση ακόμη και όταν το κόκκινο κρέας περιείχε νιτρώδη άλατα”, δήλωσε ο Kuhnle σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυσικά πρόσθετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν μερικές από τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των νιτρωδών, ακόμη και σε τρόφιμα όπου δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εντελώς συντηρητικά νιτρώδους.”

Η προοπτική αλλαντικών που κατατάσσονται στις υγιεινές τροφές είναι από μόνη της ενθαρρυντική. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα έχουν αποβάλει όμως ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους, έχοντας στο νου πόσο βλαβερά μπορούν να γίνουν για τον οργανισμό. Μια τέτοια επεξεργασία που “παίρνει από πάνω τους” το στίγμα του βλαβερού τροφίμου ενδέχεται να ανακουφίσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένονται φυσικά περαιτέρω μελέτες επί του θέματος, όμως η πορεία δείχνει πολλά υποσχόμενη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here