Ιατρικό προσωπικό NSW: Απαγόρευση επικοινωνίας με τα ΜΜΕ από τα άτομα της πρώτης γραμμής


Τα νοσοκομεία της Νέας Νότιας Ουαλίας προετοιμάζονται για την κορύφωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Το παράξενο; Όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι  σιωπηλοί. Συχνά τα μέλη της οικογένειας, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, τα εκτελεστικά όργανα και οι ασθενείς παρέχουν μια γενικότερη ιδέα για το πώς είναι η ζωή των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Όμως τώρα όλοι παραμένουν αμίλητοι. Ο λόγος γι’ αυτό υπάρχει και είναι απόλυτα κατανοητός. Πιο συγκεκριμένα, στο προσωπικό που εργάζεται στο νοσοκομειακό σύστημα της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει δοθεί οδηγία να μην απευθύνονται στα ΜΜΕ.

Η απαγόρευση στην επικοινωνία με τα ΜΜΕ είναι ξεκάθαρη

Ο κώδικας δεοντολογίας της NSW Health είναι σαφής. Αναφέρει ότι εργαζόμενοι, εργολάβοι και ακόμη και φοιτητές που εργάζονται στο δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα επιτρέπεται να παρέχουν επίσημα σχόλια για θέματα που σχετίζονται με τη NSW Health, μόνο όμως εάν έχουν εξουσιοδότηση να το πράξουν. Απαιτείται επίσης να “ενεργούν με τρόπο που προστατεύει και προάγει τα συμφέροντα της NSW Health και του συγκεκριμένου οργανισμού όπου εργάζονται…Πρέπει επίσης να αποφεύγουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσφήμιση”. Πέραν των κανόνων NSW Health, πολλά νοσοκομεία διαθέτουν επιπλέον κώδικες δεοντολογίας. Εκεί αναφέρονται εκτενώς στην επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης. Πολύ συχνά αυτοί οι κώδικες είναι ενσωματωμένοι στις συμβάσεις εργασίας τους.

Καθώς το άγχος αυξάνεται και το προσωπικό λέει ότι “οδηγούνται στο χείλος του γκρεμού”, επικρατεί ένα παράδοξο. Πολλοί απευθύνονται στα ΜΜΕ, αλλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναγκάζονται να καμουφλάρουν την ταυτότητα των πηγών τους. Αυτή η πολιτική που έχει αναπτυχθεί οδήγησε στην ανωνυμία των πηγών, μιας και κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια ενδεχόμενη απόλυση. Αναμένοντας το νέο κύμα με περισσότερες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα πράγματα προβλέπεται ότι θα χειροτερέψουν σημαντικά. Η NSW Health έχει διαθέσει ανώτερους γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους εντατικής θεραπείας στις καθημερινές ενημερώσεις της κυβέρνησης. Έχουν περιγράψει τον μεγάλο φόρτο εργασίας. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχουν ξεφύγει από την κυβερνητική γραμμή καθόλου στις αναφορές τους.

Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες στα νοσοκομεία προέρχονται από συνδικάτα και επαγγελματικούς φορείς. Από την άλλη μεριά, τα συνδικάτα απολαμβάνουν μια κάποια μορφή ελευθερίας και δυνατότητας έκφρασης της άποψης των εργαζομένων. Εξάλλου, είναι σημαντικό οι γιατροί να έχουν φωνή και να είναι σε θέση να εγείρουν ανησυχίες όταν εκείνες προκύψουν. Διαφορετικά πρόκειται για φίμωση, μπροστά σε μια συνεχιζόμενη πρόκληση στον ιατρικό κλάδο. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να δημοσιοποιούνται τα κακώς κείμενα, τότε τι; Δεν πρόκειται να αλλάξουν και η κατάσταση θα συνεχίσει να υφίσταται η ίδια, χωρίς καμία διάθεση για βελτίωση.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ