Smartphone ανίχνευση κάνναβης: Ένας αισθητήρας εντοπίζει μέθη από οπιοειδή


Μπορεί ένα smartphone να ανιχνεύσει εάν κάποιος έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα κάνναβης; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Drug and Alcohol Dependence, μπορεί! Πρόκειται για έναν αισθητήρα ακριβώς όπως εκείνους που χρησιμοποιούνται στα συστήματα πλοήγησης GPS. Είναι δυνατόν ένας τέτοιος αισθητήρας να καθορίσει εάν κάποιος είναι ή όχι επηρεασμένος μετά την κατανάλωση μαριχουάνας. Αυτό ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Rutgers μέσω της μελέτης του. Εκεί αξιολογήθηκε η σκοπιμότητα χρήσης δεδομένων αισθητήρων smartphone για τον εντοπισμό επεισοδίων δηλητηρίασης από κάνναβη στο φυσικό περιβάλλον.

“Χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες στο τηλέφωνο ενός ατόμου, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε πότε ένα άτομο αντιμετωπίζει μέθη από κάνναβη και να παρέχουμε μια σύντομη παρέμβαση πότε και πού μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με την κάνναβη”. Αυτό δήλωσε ο Tammy Chung, καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής του Center for Population Behavioral Health στο Rutgers Institute for Health, Health Care Policy and Aging Research. Η μέθη από κάνναβη έχει συσχετιστεί με επιβραδυνόμενο χρόνο απόκρισης. Επηρεάζει έτσι την απόδοση στην εργασία ή το σχολείο ή την οδηγική συμπεριφορά. Κάτι τέτοιο φυσικά οδηγεί σε τραυματισμούς ή ακόμη και σε θάνατο.

Περιορισμοί στα υπάρχοντα μέσα ανίχνευσης της μέθης

Τα υπάρχοντα μέτρα ανίχνευσης, όπως εξετάσεις αίματος, ούρων ή σάλιου, έχουν περιορισμούς. Οι ερευνητές ανέλυσαν καθημερινά δεδομένα που συλλέχθηκαν από νέους ενήλικες που ανέφεραν χρήση κάνναβης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εξέτασαν τηλεφωνικές έρευνες, αναφορές για χρήση κάνναβης και συνεχή δεδομένα αισθητήρων τηλεφώνου. Σκοπός να προσδιορίσουν τη σημασία της ώρας, της ημέρας και της εβδομάδας στην ανίχνευση της χρήσης. Έτσι εντόπισαν ποιοι αισθητήρες τηλεφώνου είναι πιο χρήσιμοι για την ανίχνευση αυτο-αναφερόμενης δηλητηρίασης από κάνναβη. Διαπίστωσαν ότι η ώρα της ημέρας και της ημέρας της εβδομάδας είχε 60 τοις εκατό ακρίβεια στην ανίχνευση αυτοαναφοράς για μέθη από κάνναβη. Ο συνδυασμός χαρακτηριστικών ώρας και δεδομένων αισθητήρων smartphone είχε 90 τοις εκατό ακρίβεια στην ανίχνευση μέθης από κάνναβη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους χαμηλού φόρτου για τον εντοπισμό μέθης στην καθημερινή ζωή. Με αυτό τον τρόπο διαπίστωσαν ότι η δυνατότητα χρήσης αισθητήρων τηλεφώνου για τον εντοπισμό υποκειμενικής μέθης από την κατανάλωση κάνναβης είναι ισχυρή. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε περαιτέρω ανάλυση. Θα πρέπει να διερευνηθεί η απόδοση του αλγορίθμου στην ταξινόμηση αναφορών μέθης σε εκείνους που χρησιμοποιούν σπάνια κάνναβη. Οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν τις αναφορές μέθης χρησιμοποιώντας εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές επιβολής του νόμου. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη συσχέτιση με την αυτοαναφερόμενη χρήση κάνναβης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ