Σουηδία Έρευνα: Διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων


Σουηδία Έρευνα: Σουηδική μελέτη εξέτασε την πρόσληψη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων από περισσότερους από 4.000 ενήλικες Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές. Σε μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos Medicine, διεθνείς ειδικοί αμφισβήτησαν την άποψη ότι οι επιλογές γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται λόγω κορεσμένου λίπους.

Εξετάζοντας την πρόσληψη γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 Σουηδούς ενήλικες – η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες, με διάμεση ηλικία 60,5 έτη – σε διάστημα 16,6 ετών, η ομάδα μέτρησε τη συγκέντρωση στο αίμα ορισμένων επιπέδων λιπαρών οξέων. Κατέγραψαν 578 περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων και 676 θανάτους, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν χαμηλότερος σε εκείνους με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικού λίπους σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη και ότι οι υψηλότερες προσλήψεις δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. “Πολλές μελέτες βασίστηκαν στο να μπορούν οι άνθρωποι να θυμούνται και να καταγράφουν τις ποσότητες και τους τύπους γαλακτοκομικών τροφών που έχουν φάει, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε διάφορα τρόφιμα.

Αντ ‘αυτού, μετρήσαμε τα επίπεδα ορισμένων λιπαρών στο αίμα οξέων ή λίπους «δομικών στοιχείων», που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, γεγονός που δίνει μια πιο αντικειμενική μέτρηση της πρόσληψης λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν βασίζεται στη μνήμη ή την ποιότητα των βάσεων δεδομένων τροφίμων », δήλωσε ο Δρ Matti Marklund, από την Αυστραλία, με έδρα το Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, εξήγησαν σε μια ανακοίνωση. Στη συνέχεια, σε μια μετα-ανάλυση, οι ερευνητές συνδύασαν το αποτέλεσμα της σουηδικής μελέτης με 17 παρόμοιες μελέτες σε άλλες χώρες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 43.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Η ευρύτερη ανάλυση συνέδεσε επίσης την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δημιουργώντας αυτό που το Ινστιτούτο Τζορτζ θεώρησε τα «πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ αυτού του πιο αντικειμενικού μέτρου κατανάλωσης γαλακτοκομικού λίπους, κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.”

«Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στην υγεία των γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο – όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο – και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει προκαλέσει αμφιβολίες εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπαρών συνολικά είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία », ανέφερε σε δήλωσή της η κύρια συγγραφέας δρ. Κάθι Τρίου.

Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας των βιοδεικτών να καθορίσουν διαφορετικούς τύπους γαλακτοκομικών τροφίμων και ότι οι περισσότερες μελέτες σε μετα-ανάλυση αξιολόγησαν τους βιοδείκτες στην αρχή, οι οποίοι “μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λανθασμένης ταξινόμησης των επιπέδων έκθεσης”. Οι ερευνητές ζήτησαν περαιτέρω κλινικές και πειραματικές μελέτες για να «αποσαφηνιστεί η αιτιότητα αυτών των σχέσεων και οι σχετικοί βιολογικοί μηχανισμοί».

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν και τα γαλακτοκομικά μπορούν να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, άλλα λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα τροπικά φυτικά έλαια μπορούν να έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα γαλακτοκομικά λίπη”, πρόσθεσε η δρ. Κάθυ Τρίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ