Σχέσεις τοξικότητα: Ο χωρισμός και οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτόν


Σίγουρα υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μία σχέση μπορεί να έχει διακυμάνσεις. Υπάρχουν επίσης πολλά ζευγάρια που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις εντάσεις σε μία σχέση. Για να προστατευθούν λοιπόν καταλήγουν στον χωρισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χωρισμός είναι μία νορμάλ κατάληξη. Άλλωστε όσα ζευγάρια δεν χωρίζουν, συνήθως καταλήγουν στο να βλάπτουν ο ένας τον άλλον. Από την άλλη, το να χωρίζεις λόγω των εντάσεων σε μία σχέση είναι ενίοτε μία πράξη δειλίας. Ο λόγος είναι πως δεν θέλεις να έρθεις αντιμέτωπος με τα υπάρχοντα προβλήματα. Εάν όμως αισθάνεστε διαρκώς πληγωμένοι και πιστεύετε ότι η αιτία είναι ο σύντροφός σας, τότε θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν μηχανισμό άμυνας.

Τι ισχύει λοιπόν στην περίπτωσή σας;

Όσοι πάσχουν από διαταραχή προσωπικότητας, χρησιμοποιούν αυτόν τον μηχανισμό συχνά όταν είναι θυμωμένοι με τον σύντροφό τους. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να τον πληγώσουν. Όσο το άτομο παραμένει θυμωμένο με τον σύντροφό του, δεν επιλύει τα προβλήματα και καταλήγει στον χωρισμό. Γιατί το άτομο που κάποτε αγάπησαν καταλήγει να τον πληγώνει και αισθάνεται ξαφνικά θύμα. Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αρκετοί δεν έχουν έρθει σε επαφή με το εγώ τους. Αυτό σημαίνει ότι παρερμηνεύουν τις ενέργειες του συντρόφου τους έχοντας ως βάση το πως αισθάνονται οι ίδιοι. Όταν λοιπόν κάτι τέτοιο βγει στην επιφάνεια, αρχίζουν να κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους συναισθήματα. Το κάνουν χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς για ποιον λόγο. Έτσι νιώθουν ότι οι άλλοι τους κακομεταχειρίζονται και βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του θύματος.

Εκεί έρχεται και ο μηχανισμός άμυνας. Όταν για παράδειγμα ο σύντροφός σας, σας φέρεται καλά και περνά πολύ χρόνο μαζί σας, τότε αισθάνεστε ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Όταν όμως ο σύντροφός σας περνάει πολύ χρόνο στη δουλειά και επιστρέφει αργά, τότε φαντάζει σε εσάς αδιάφορος και ότι δεν σας αγαπά. Αυτομάτως ξεχνάτε όλες τις καλές στιγμές και σκέφτεστε μόνο τα άσχημα της σχέσης. Όταν πια έχετε πειστεί ότι ο σύντροφός σας σας κάνει κακό, οδηγείστε σε μία τοξική σχέση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δείτε κάτι θετικό σε αυτή την σχέση κι ο χωρισμός αποτελεί μονόδρομο.

Σας φαίνεται η σχέση σας τοξική; Καλό θα ήταν πριν να πάρετε οριστικές αποφάσεις να κρατήσετε λίγη απόσταση με τον σύντροφό σας. Η απόσταση θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε το μυαλό σας και να δείτε τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία. Στο τέλος θα δείτε αν ο τοξικός σε αυτή την σχέση είναι ο σύντροφός σας ή είναι απλά η σκέψη σας και ο μηχανισμός άμυνας που έχετε θέσει σε λειτουργία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ