Μαρία Θεοδωρίδου: Τους επόμενους μήνες αναμένεται κυκλοφορία και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (27/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός σε μονάδες φτοντίδας ηλικιωμένων, άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς. Όπως είπε η χορήγηση θα γίνει μετά την παρέλευση 6 μηνών από την μία – στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολιών – δόση ή τις δύο δόσεις. Για τα ανοσοκατατασταλμένα άτομα, των οποίων ο εμβολιασμός με την τρίτη ενισχυτική δόση έχει ήδη ξεκινήσει, ανέφερε πως η χορήγηση μπορεί να γίνει ένα μήνα μετά την 2ο δόση. Το εμβόλιο που θα χορηγηθεί για την τρίτη δόση θα είναι αυτό της εταιρείας Pfizer, ενώ για τα άτομα που στον βασικό εμβολιασμό τους έλαβαν AstraZeneca, επίσης θα δοθεί στην τρίτη δόση mRNA εμβόλιο. Αναφοριά με τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnsson & Johnsson, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε αναμονή των συστάσεων για την τρίτη δόση, αλλά υπάρχει πρόσθεσε ισχυρή πιθανότητα να λάβουν είτε mRNA εμβόλιο είτε το ίδιο με τον αρχικό τους εμβολιασμό, Επιπλέον, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως για τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό και έχουν λάβει μία ή 2 δόσεις εμβολίου δεν χρειάζονται τρίτη δόση.

Ως προς την ασφάλεις της χορήγησης τρίτης δόσης, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ως τώρα καταγραφεί είναι οι συνήθεις, δηλαδή πόνος, ερυθρότητα στο σημείο του εμβολίου, και προσέθεσε ότι είναι ηπιότερες από αυτές του βασικού εμβολιασμού. Επίσης, επεσήμανε ότι η μόνη εκδήλωση που είναι συχνότερη είναι η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα  της τάξης του 5,2 %.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα πλειάδα άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και ιών της γρίπης. Ο εμβολιασμός είπε ξεκινά τις επόμενες εμβομάδες, ενώ από 1η Οκτωβρίου εκκινεί η συνταγογράφηση. Ο εμβολιαμός είναι επιβεβλημένος για ευάλωτες ομάδες και δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίων κόβιντ γρίπης και άλλων εμβολίων για αναπνευστικές λοιμώξεις. Όπως είπε, η μειωμένη κινητικότητα της γρίπης πέρισυ δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για γυναικές στην περίοδο της αναπαραγωγής, την κύηση και γαλουχία και προσέθεσε ότι τα αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται στο νεογνό ή το έμβρυο, δρώντας προστατευτικά.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ