Κυριάκος Μητσοτάκης: LIVE η συνέντευξη στην ΕΡΤ – «Ώριμη η πρόταση για Ευρωπαϊκό Στρατό»


Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ.

Μέσα από το μουσείο του Λούβρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη συνεργασία με τη Γαλλία και για την έκθεση που θα εγκαινιάσει μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Νίκο Αλιάγα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι ώριμη η πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Στρατού, εξηγώντας με παραδείγματα, όπως η φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων, τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει σε αμυντικά ζητήματα η Ευρώπη.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία θα βρεθούν στα επόμενα χρόνια στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αμυντική ισχυροποίησή της. Δεν είναι μια προσπάθεια που υπονομεύει τις διεθνείς σχέσεις και το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Επιλέξαμε να αγοράσουμε Rafale από τη Γαλλία, αυτό σημαίνει ότι η δική μας συνεργασία με τη Γαλλία θα είναι πιο εύκολη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 18 μήνες είναι σημαντικές. Θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ευρωπαϊκό πρίσμα. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγιναν Ευρωτουρκικές. Υπήρξαν χώρες, όπως η Γαλλία, που πρόσφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν χρειάστηκε και μέσα από παρουσία στην ξηρά, τον αέρα και τις θάλασσές μας».

«Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα ισχυρή, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει μέσα από αυτό το πλέγμα τις προκλήσεις της. Θέλουμε να χτίσουμε ένα πλέγμα συμμαχιών που είναι πολυδιάστατο αλλά και ισχυρό. Σχέσεις με τις ΗΠΑ, σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής, ισχυροποίηση της συμμαχίας με την Αίγυπτο, παρουσία στην Αφρική, ανοίγματα προς την Ινδία… Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας η γνώμη και η άποψη μετρά. Μετρά στην Ευρώπη. Είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης κρίσεων, όπως η Κλιματική Αλλαγή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της».

«Είχα προβλέψει ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω τον λόγο να μην έχουμε ήσυχο φθινόπωρο και ήσυχο χειμώνα. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση δεν εξυπηρετεί, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Έχουμε κοινές προκλήσεις που μπορούμε να συνεργαστούμε, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Όπως και οικονομικές σχέσεις. Αυτό προϋποθέτει σεβασμό. Οι μεγάλες διαφορές μας, μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες απαιτούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ