Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία [vid]


Όταν καθόμαστε για διαλογισμό, φροντίζουμε τον εαυτό μας με τρόπους που μπορεί στην αρχή να μην είναι προφανείς. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και ποικίλα και υποστηρίζονται από την επιστήμη. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν τον διαλογισμό για να διαχειριστούν το άγχος και να καλλιεργήσουν ψυχική ηρεμία. Ειδικότερα, ο διαλογισμός mindfulness μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο διαλογισμός στην ψυχική υγεία και ευεξία, αρκεί φυσικά να ασκείται τακτικά.

Οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με τις θετικές επιδράσεις του διαλογισμού. Μεταξύ αυτών: αυξημένη ευαισθητοποίηση, διαύγεια, συμπόνια και αίσθηση ηρεμίας. Η βελτιωμένη εστίαση είναι ένα άλλο πλεονέκτημα που συνδέεται συνήθως με τον διαλογισμό. Μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins προτείνει ότι τα γενικά προγράμματα διαλογισμού βοήθησαν στην ανακούφιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του πόνου που σχετίζονται με το άγχος.

Συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το μυαλό. Μέσα από την πρακτική του, γινόμαστε σταδιακά πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα ή εκείνα που μας προκαλούν δυσφορία. Αυτό συμβαίνει διότι ο διαλογισμός μας μαθαίνει να βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ως διερχόμενες “καταστάσεις”. Ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά. Επιπλέον, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τις αρνητικές νευρολογικές συνδέσεις με τον έσω προμετωπιαίο φλοιό εξασθενίζοντας συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος. Εναλλακτικά, χτίζει επίσης νέους θετικούς νευρολογικούς δεσμούς με τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την προώθηση της προσοχής, της εστίασης και της λήψης αποφάσεων.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ