Διατροφή Άμυλο Ιδιότητες: Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται τα αμυλούχα τρόφιμα

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων και παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Ειδικότερα, αμυλούχα τρόφιμα – όπως πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά – πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των τροφίμων που τρώτε καθημερινά. Εάν μπορείτε, επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως και τρώτε πατάτες με το δέρμα τους για περισσότερες φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να τρώμε αμυλούχες τροφές κάθε μέρα ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί χρειάζεστε αμυλούχα τρόφιμα;

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Όταν τα μαγειρεύετε είναι σημαντικό να προσέξετε τα πρόσθετα λιπαρά που χρησιμοποιείτε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Αμυλούχα τρόφιμα και φυτικές ίνες

Οι ποικιλίες ολικής αλέσεως αμυλούχων τροφίμων και πατάτας (ιδιαίτερα όταν τρώγονται με το δέρμα τους) είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Οι ίνες είναι το όνομα που δίνεται σε μια σειρά ουσιών που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών, των φρούτων, των οσπρίων και των δημητριακών. Οι φυτικές ίνες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν βοηθούν τα άλλα τρόφιμα και τα απόβλητα να μετακινηθούν στο έντερο. Φλούδες πατάτας, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι όλα καλές πηγές αυτού του είδους των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές και να αισθανθείτε χορτάτοι, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να φάτε πάρα πολύ. Αυτό κάνει τα αμυλώδη τρόφιμα ολικής αλέσεως και τις πατάτες που τρώγονται με το δέρμα τους σε μια ιδιαίτερα καλή επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά – όπως τα μήλα, τα καρότα, τις πατάτες, τη βρώμη και τα όσπρια μπορούν να αφομοιωθούν εν μέρει και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα σας.

Πώς θα αυξήσετε την ποσότητα αμυλούχων τροφών στη διατροφή σας

  • Πρωινό

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα ποτήρι χυμό, βρώμη ολικής άλεσης με φρούτα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

  • Μεσημεριανό και βραδινό

Δοκιμάστε μια ψητή πατάτα για μεσημεριανό γεύμα – φάτε το δέρμα για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες.
Τρώτε περισσότερο ρύζι ή ζυμαρικά και λιγότερη σάλτσα – αλλά μην παραλείπετε τα λαχανικά. Δοκιμάστε ψωμιά από σπόρους και σιτηρά ολικής αλέσεως. Όταν επιλέγετε ποικιλίες ολικής αλέσεως, αυξάνετε επίσης την ποσότητα φυτικών ινών που τρώτε. Δοκιμάστε το καστανό ρύζι.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ