Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Μια νέα μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 150 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID στην αρχή της πανδημίας διαπίστωσε ότι το 73% είχε παραλήρημα, μια σοβαρή διαταραχή στην ψυχική υγεία, όπου ο ασθενής είναι μπερδεμένος, ταραγμένος και αδύναμος να σκεφτεί καθαρά. Οι ασθενείς με παραλήρημα είχαν την τάση να είναι πιο άρρωστοι, με περισσότερες συννοσηρότητες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, και φάνηκε να έχουν και πιο σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τον COVID, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Phillip Vlisides, M.D., του Τμήματος Αναισθησιολογίας στο Michigan Medicine. “Ο COVID σχετίζεται επίσης με μια σειρά άλλων δυσμενών συνεπειών που τείνουν να παρατείνουν τη νοσηλεία και να κάνουν δύσκολη την ανάρρωση”, πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία ασθενών και τηλεφωνικές έρευνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο για μια ομάδα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εντοπίσει κοινά θέματα μεταξύ ασθενών που εμφάνισαν παραλήρημα. Σύμφωνα με τον Vlisides, η ίδια η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο οξυγόνο στον εγκέφαλο καθώς και στην εμφάνιση θρομβώσεων και εγκεφαλικού, με αποτέλεσμα τη γνωστική εξασθένηση. Επιπλέον, οι δείκτες φλεγμονής αυξήθηκαν σημαντικά σε ασθενείς με παραλήρημα. Η σύγχυση και η διέγερση θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα φλεγμονής του εγκεφάλου.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η γνωστική εξασθένηση μπορεί να επιμείνει ακόμη και μετά την έξοδο από τις ΜΕΘ. Σχεδόν το 40% των ασθενών μετά την έξοδο χρειαζόταν εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών βρέθηκαν θετικοί σε παραλήρημα με βάση την αξιολόγηση από τον φροντιστή τους. Για ορισμένους ασθενείς, αυτά τα συμπτώματα κράτησαν για μήνες. Αυτό μπορεί να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη διαχείριση της διαδικασίας αποκατάστασης μετά τη νοσηλεία.

“Ένα μέλος της οικογένειας που έχει μπερδευτεί έχει περιορισμένη ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό του και θα απαιτήσει πρόσθετη φροντίδα, κάτι που είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση”, λέει ο Vlisides, αναγνωρίζοντας ότι οι ομάδες φροντίδας κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν με τους πόρους που διαθέτουν, ειδικά καθώς τα νοσοκομεία συνεχίζουν να γεμίζουν με ασθενείς με COVID. Και για την οικογένεια και άλλους φροντιστές που αγωνίζονται να φροντίσουν αγαπημένα τους πρόσωπα, τους παροτρύνει να λάβουν βοήθεια από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας τους το συντομότερο δυνατό. Το μήνυμα είναι ότι για ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID-19, η γνωστική εξασθένηση-συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του παραληρήματος-είναι πολύ πιθανή, πρόσθεσε.

“Συνολικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει έναν άλλο λόγο για τον οποίο ο εμβολιασμός και η πρόληψη σοβαρών ασθενειών είναι τόσο σημαντικοί. Μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες νευρολογικές επιπλοκές για τις οποίες ίσως δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά”. Εκτός από τον Vlisides, στους συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνονται: Jacqueline Ragheb, Amy McKinney, Mackenzie Zierau, Joseph Brooks, Maria Hill-Caruthers, Mina Iskander, Yusuf Ahmed, Remy Lobo και Graciela Mentz.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here