Όλο το παρασκήνιο του super deal για φρεγάτες, κορβέτες – Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, Μακρόν


Όλο το παρασκήνιο για το σούπερ  deal της Ελλάδας, με τις 3 φρεγάτες και τις 3 κορβέτες από τη Γαλλία -Σήμερα το πρωί (10:00) οι  ανακοινώσεις από Μητσοτάκη-Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Στο χθεσινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο κλείδωσε η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1), καθώς και τριών γαλλικών κορβετών Gowind, με τις σχετικές ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται στις 10 το πρωί από τους δυο ηγέτες στα Ηλύσια Πεδία. Η συμφωνία αναμένεται να υπερβεί τα 5 δις. ευρώ.

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του από το Μουσείο του Λούβρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, «κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η απόκτηση φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Παράλληλοι, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές η συμφωνία με τη Γαλλία αλλάζει τους συσχετισμούς Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία , πολύ πιθανόν στο Σκαραμαγκά.

Την άνοιξη η γαλλική πρόταση, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, ωστόσο απορρίφθηκαν, καθώς δεν κάλυπταν τις ανάγκες του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra, με την πρώτη να ναυπηγείται ήδη στο Λοριάν και επιπλέον τρεις κορβέτες τύπου Gowind, που θεωρούνται πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου στο Αιγαίο.

Κομβικό ρόλο στην απόφαση της Αθήνας να επιλέξει τις γαλλικές φρεγάτες διαδραμάτισε η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η γνωστή πλέον AUKUS. Με δεδομένο πως το Παρίσι έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, επικεντρώθηκε στην κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ