Διακοπή Κάπνισμα: Οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερου πρόχειρου φαγητού & στην αύξηση βάρους


Διακοπή Κάπνισμα: Οι πρώην καπνιστές που πάσχουν από διακοπή νικοτίνης μπορεί να προτιμούν λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα για να καλύψουν το κενό. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε κακή διατροφή, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση βάρους. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το οπιοειδές σύστημα – οι εγκεφαλικές λειτουργίες που είναι υπεύθυνες για τον εθισμό και τη ρύθμιση της όρεξης – μπορεί να κάνει τους πρώην καπνιστές που πάσχουν από διακοπή νικοτίνης να προτιμούν λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα για να καλύψουν το κενό.

Ο επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Mustafa al’Absi, αδειούχος ψυχολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Duluth Campus, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματά του στην Εφημερίδα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Journal of Drug and Alcohol Dependence. «Εξετάσαμε αν η οξεία απόσυρση νικοτίνης αυξάνει ή όχι την πρόσληψη πρόχειρου φαγητού-υψηλού σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη-και πώς εμπλέκονται οι υποδοχείς που ανακουφίζουν από το άγχος του οπιοειδούς συστήματος», δήλωσε ο al’Absi σε δελτίο τύπου από το πανεπιστήμιο.

“Ο μετριασμός αυτών των προκλήσεων κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας θα βοηθήσει τους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα, ενώ θα κατανοήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και θα ενθαρρύνουν πιο υγιείς αποφάσεις.” Η μελέτη ανέλυσε μια ομάδα συμμετεχόντων καπνιστών και μη καπνιστών μεταξύ 19 και 75 ετών.

Όλα τα άτομα κλήθηκαν να σταματήσουν τη χρήση νικοτίνης για 24 ώρες και έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε 50 mg ναλτρεξόνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες. Στο τέλος των δύο συνεδριών πριν και μετά την προσωρινή διακοπή, στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε μια ποικιλία από σνακ που διέφεραν σε υψηλή έως χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και διαστάσεις αλμυρού, γλυκού και λιπαρού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αντιμετώπιζαν απόσυρση νικοτίνης κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες. Όσοι είχαν πάρει τη ναλτρεξόνη ήταν λιγότερο πιθανό να επιλέξουν ένα φαγητό με πολλές θερμίδες. “Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση τροφίμων, ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, για την αντιμετώπιση του αρνητικού συναισθήματος και της αγωνίας που χαρακτηρίζει τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τη διακοπή του καπνίσματος”, δήλωσε ο al’Absi.

“Τα αποτελέσματα προκλινικών και κλινικών ερευνών το υποστηρίζουν και καταδεικνύουν ότι το άγχος αυξάνει την τάση για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.” Η αύξηση βάρους ή ο φόβος αύξησης βάρους μετά τη διακοπή, πιστεύει ο al’Absi, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί την υποτροπή ορισμένων καπνιστών.

“Αυτά τα ευρήματα επεκτείνουν παλαιότερες μελέτες που υποδεικνύουν τον αντίκτυπο της χρήσης καπνού στην όρεξη και βοηθούν στον εντοπισμό της επίδρασης ενός σημαντικού βιολογικού συνδέσμου, του οπιοειδούς συστήματος του εγκεφάλου, στην όρεξη κατά τη διακοπή της νικοτίνης”, δήλωσε ο al’Absi. “Ο φόβος της αύξησης του βάρους είναι μια σημαντική ανησυχία μεταξύ των καπνιστών που σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα. Το κλειδί για την άρση αυτών των εμποδίων είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που αυξάνουν την επιθυμία για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ