Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων: Η Bosch καταργεί τη μονάδα ελέγχου φόρτισης


Το πρώτο καλώδιο φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου στον κόσμο με ενσωματωμένη τεχνολογία για ευέλικτη επαναφόρτιση χωρίς μονάδα ελέγχου

  • Ελαφρύ: το καλώδιο της Bosch δεν χρειάζεται τη μονάδα ελέγχου και ζυγίζει έως και 40% λιγότερο από τα συμβατικά καλώδια φόρτισης.
  • Έξυπνο: αξιόπιστη παρακολούθηση της ισχύος και της θερμοκρασίας φόρτισης χάρη στην ενσωματωμένη τεχνολογία ελέγχου και ασφάλειας.
  • Ευέλικτο: είτε στο σπίτι είτε στο δρόμο, οι προσαρμογείς τύπου 2 και τα βύσματα οικιακής χρήσης σημαίνουν ότι δεν απαιτείται πλέον ένα δεύτερο καλώδιο φόρτισης.

Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη: το νέο εύκαμπτο έξυπνο καλώδιο φόρτισης της Bosch με ενσωματωμένη τεχνολογία ελέγχου και ασφάλειας καταργεί το συνηθισμένο ογκώδες κουτί ελέγχου καλωδίου-όταν χρησιμοποιείται σε πρίζα 230 volt. Αυτό σημαίνει ότι το εύκαμπτο καλώδιο φόρτισης, το οποίο παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση IAA Mobility 2021 στο Μόναχο, ζυγίζει λιγότερο από τρία κιλά. Κατά μέσο όρο, αυτό σημαίνει 40 τοις εκατό λιγότερο από τα συμβατικά καλώδια φόρτισης με κουτί ελέγχου. Το καλώδιο υψηλής τεχνολογίας εξοικονομεί όχι μόνο βάρος αλλά και χώρο στο πορτμπαγκάζ. Επειδή έρχεται με προσαρμογείς για Τύπο 2 και βύσματα οικιακής χρήσης, οι οδηγοί που θέλουν να επιλέγουν εάν θα φορτίσουν από πρίζα στο σπίτι ή από σταθμό φόρτισης στο δρόμο, δεν χρειάζεται πλέον να διαθέτουν δεύτερο καλώδιο. Στην πραγματικότητα, η επαναφόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ήταν ποτέ τόσο απλή. «Με αυτό το καθολικού τύπου καλώδιο φόρτισης, η Bosch κάνει την ηλεκτροκίνηση ακόμη πιο φιλική προς τον πελάτη», λέει ο Δρ Uwe Gackstatter, πρόεδρος του τμήματος Bosch Powertrain Solutions. «Θέλουμε να κατασκευάσουμε τον νέο βασικό εξοπλισμό καλωδίων για ηλεκτρικά οχήματα». Η Bosch αναμένει να ξεκινήσει την πώληση του καλωδίου σε κατασκευαστές και οδηγούς οχημάτων στα μέσα του 2022.

Ένα καλώδιο για όλα: φόρτιση στο σπίτι και στο δρόμο έως 22 kW

Το τριφασικό καλώδιο επιτρέπει τη λεγόμενη λειτουργία φόρτισης 2 και 3 AC έως 22 κιλοβάτ. Με το εύκαμπτο έξυπνο καλώδιο φόρτισης, δεν χρειάζεται κουτί ελέγχου κατά την επαναφόρτιση στο σπίτι. Αυτό εξάλλου θέλουν και οι πελάτες. Στην Ευρώπη, το 84 τοις εκατό των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων επαναφορτίζουν το όχημά τους στο σπίτι το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας (πηγή: newmotion EV Driver Survey 2020). Η ενσωματωμένη τεχνολογία σε κάθε ένα από τα βύσματα καθιστά τη διαδικασία επαναφόρτισης ασφαλή και αξιόπιστη. Ο σύνδεσμος τύπου 2 στο άκρο του καλωδίου του οχήματος περιέχει τα στοιχεία για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ισχύος φόρτισης. Στο άλλο άκρο, το οικιακό βύσμα με προσαρμογέα διαθέτει τον έλεγχο θερμοκρασίας και μια συσκευή ελέγχου οικιακού ρεύματος. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα συμβεί υπερφόρτωση ή υπερθέρμανση ακόμη και κατά την τακτική επαναφόρτιση σε οικιακή πρίζα με ισχύ φόρτισης έως 3 κιλοβάτ. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο, η τεχνολογία ασφαλείας απενεργοποιεί το καλώδιο, πριν γίνει η κατάσταση κρίσιμη.

Η Bosch συρρικνώνει την τεχνολογία κατά τρεις φορές

Για να μπορέσουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία ελέγχου και ασφάλειας στους συμπαγείς συνδέσμους καλωδίων, οι προγραμματιστές της Bosch μείωσαν σημαντικά το μέγεθος των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων σε σύγκριση με προηγούμενες εφαρμογές σε κουτιά ελέγχου. Εδώ, επωφελήθηκαν από την τεχνογνωσία «μικρογραφίας» που αναπτύσσεται συνεχώς εντός της εταιρείας. “Το εύκαμπτο έξυπνο καλώδιο φόρτισης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η Bosch χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να κάνει την καθημερινή ζωή ευκολότερη, ενώ βοηθά την ηλεκτροκίνηση να επιτύχει ευρύτερη αποδοχή”, λέει ο Gackstatter. Επιπλέον, το νέο καλώδιο αναπτύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα: η ομάδα του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης κατάφερε να φέρει το νέο καλώδιο φόρτισης σε φάση ωρίμανσης στην αγορά μέσα σε μόλις 18 μήνες.

Ηγέτης στην καινοτομία: Η Bosch διευρύνει το χαρτοφυλάκιο στην ηλεκτροκίνηση

Το εύκαμπτο έξυπνο καλώδιο φόρτισης είναι μια νέα προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Bosch στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπου η εταιρεία υιοθετεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ως ηγέτης στην καινοτομία, η Bosch διαθέτει ένα από τα πιο ευρεία χαρτοφυλάκια ηλεκτρικών κινητήρων – από ηλεκτρικά ποδήλατα και επιβατικά αυτοκίνητα έως μηχανήματα έργου – από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Το χαρτοφυλάκιο διαθέτει λύσεις τόσο για ηλεκτρικά συστήματα μπαταρίας όσο και για κυψέλες καυσίμου. Περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες επαναφόρτισης και την υπηρεσία διαχείρισης “battery-in-the-cloud” προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επιπλέον, η Bosch έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται και στο κομμάτι της παροχής εξοπλισμού σε εργοστάσια παραγωγής μπαταριών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ