Κοιλιακό άλγος παιδιά: Ο ωτοβελονισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία

Ένας τύπος βελονισμού που εστιάζει σε ειδικά σημεία πίεσης στο αυτί θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική παρέμβαση για τις λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος, μια ομάδα διαταραχών που προκαλούν χρόνιο κοιλιακό άλγος στο 13,5% των παιδιών και των εφήβων.

Αυτό είναι το εύρημα μίας νέας πιλοτικής μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην Εφημερίδα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Επικεφαλής συγγραφέας είναι η Rachel E. Borlack, βοηθός κλινική καθηγήτρια παιδιατρικής στην Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences στο Πανεπιστήμιο στο Buffalo και ιατρός στο UBMD Pediatrics. Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα της ωτοθεραπείας με βελονισμό σε παιδιά που εμφανίζουν κοιλιακές διαταραχές και άλγη. Ειδικότερα, πρόκειται για μία θεραπεία βελονισμού που περιλαμβάνει διέγερση συγκεκριμένων σημείων πίεσης στο αυτί που συσχετίζονται με συγκεκριμένα συμπτώματα και διαταραχές σε όλο το σώμα.

Η καθηγήτρια Borlack εξήγησε ότι, καθώς καμία θεραπεία δεν είναι εξίσου αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς που έχουν αυτή τη διάγνωση, μια σειρά φαρμακολογικών παρεμβάσεων ή μη φαρμακολογικών θεραπειών μπορεί να συνταγογραφηθεί στους πάσχοντες. Αυτές κυμαίνονται από την λήψη αντικαταθλιπτικών και προβιοτικών έως τις διατροφικές προσαρμογές και τη συμμετοχή σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, ως εκ τούτου, συχνά αναζητούν μη παραδοσιακές, συμπληρωματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού.

Η Borlack σημείωσε ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα συμπτώματα του κοιλιακού άλγους βελτιώθηκαν σημαντικά  – βραχυπρόθεσμα – σε παιδιά με λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού, μέσω μίας συσκευής νευροδιέγερσης που εισήχθη στο αυτί. Αυτός ο τύπος βελονισμού βασίζεται στην αρχή ότι τα άτομα με ορισμένες διαταραχές θα εμφανίζουν διαφορετική ηλεκτροδερμική δραστηριότητα – η διακύμανση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας στο δέρμα μετά από διέγερση – σε ορισμένα σημεία πίεσης. Το υψηλότερο ρεύμα υποδηλώνει χαμηλότερη αντίσταση και επομένως ένα πιο ενεργό σημείο πιέσεως. Στην πιλοτική μελέτη, η Borlack και οι συνάδελφοί της συνέκριναν τη δραστηριότητα του ωτοβελονισμού σε 22 συμμετέχοντες με λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού με εκείνη 24 υγιών ατόμων. Σε κάθε ομάδα η μέση ηλικία ήταν τα 15 έτη. Πάνω από το 85% των ασθενών στη μελέτη ανέφεραν ότι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον βελονισμό ως πιθανή θεραπεία για μια ομάδα πεπτικών διαταραχών και περισσότερο από το 40% δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν σε κλινική μόνο για θεραπεία ωτοβελονισμού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here