Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν τις ΗΠΑ για τις παραβιάσεις του αφγανικού εναέριου χώρου

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τις ΗΠΑ εναντίον των παραβιάσεων του αφγανικού εναέριου χώρου με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν την Τρίτη.

Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, υφυπουργός Πληροφοριών του καθεστώτος των ισλαμιστών, ανέφερε πως πρόσφατα, αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εισήλθαν στον αφγανικό εναέριο χώρο, κάτι που όπως τόνισε παραβιάζει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ουάσινγκτον στη Ντόχα και τους διεθνείς κανόνες.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλιμπάν κατήγγειλε αυτή την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν και παρότρυνε τις ΗΠΑ να επιδεικνύουν σεβασμό προς τη χώρα του για να μην υπάρξουν «άσχημες συνέπειες».

Τα UAVs υπήρξαν κατά τη διάρκεια του εικοσαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν βασικά εργαλεία του αμερικανικού στρατού για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες και τα κρησφύγετα των ισλαμιστών. Ωστόσο η χρήση τους συνοδεύτηκε από αναρίθμητα περιστατικά «παράπλευρων» απωλειών — θανάτων αμάχων.

Το (θεωρητικά τουλάχιστον) τελευταίο πλήγμα που έκανε τέτοιου τύπου αμερικανικό αεροσκάφος, την 29η Αυγούστου στην Καμπούλ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Η επιδρομή υποτίθεται σύμφωνα με το Πεντάγωνο πως είχε στόχο μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), αλλά το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε ανήκε στην πραγματικότητα σε εργαζόμενο οργάνωσης αρωγής.

Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν, ενώ αρκετοί ιδικοί επισήμαναν ότι το πολύνεκρο επεισόδιο κατέδειξε πόσο δύσκολο ήταν για τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν ακριβείς πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές απειλές στο Αφγανιστάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ