Πώς το ΤΑΙΠΕΔ μετατρέπεται σε εργαλείο επιτάχυνσης δημοσίων έργων στρατηγικής σημασίας


Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους ύψους 57 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια, είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Με 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026 και άλλα περίπου 26 δισ. ευρώ από ιδιωτικές επενδύσεις, τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα.

Για να πετύχει το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, που με τη σειρά τους θα αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο της χώρας και θα διασφαλίσουν ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης για τους πολίτες, χρειάζεται ταχύτητα.

Στην ανάγκη για ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ώστε να γίνουν μοχλός και πολλαπλασιαστής επενδύσεων και ανάπτυξης, το ΤΑΙΠΕΔ μετατρέπεται σε εργαλείο επιτάχυνσης δημοσίων έργων στρατηγικής σημασίας στις υποδομές αστικής ανάπλασης και υγείας, στις υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού και όπου αλλού του ζητηθεί. Ενα εργαλείο ταχύτητας και μείωσης της γραφειοκρατίας.

Η λειτουργία της Μονάδας Ωρίμασης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility -PPF) του ΤΑΙΠΕΔ σκοπό έχει την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, βοηθώντας, με την εμπειρία και τις ταχείες διαδικασίες του Ταμείου, κάθε φορέα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κ.λπ.) στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων ανάπτυξης.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν γίνεται ιδιοκτήτης των δημοσίων έργων, δεν μεταφέρονται στην κυριότητά του, αλλά καθίσταται ένα είδος διαχειριστή (project manager) για λογαριασμό του δήμου, της περιφέρειας, του υπουργείου ή όποιας δημόσιας εταιρείας χρειαστεί τη βοήθειά του.

Το PPF αναλαμβάνει να «τρέξει» μόνο έργα που έχουν χαρακτηρισθεί στρατηγικής σημασίας, ανεξαρτήτως της ένταξής τους ή όχι στο Ταμείο Ανάκαμψης, και εγγυάται την ταχεία ωρίμανσή τους, ώστε να γίνει αποδοτικότερος ο σχεδιασμός, η εκτέλεση και εντέλει η ολοκλήρωσή τους.

Το PPF έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να «λύσουν» τα χέρια και να αποσυμφορήσουν τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς. Διαθέτει τεχνογνωσία στην ωρίμανση περιουσιακών στοιχείων, ευελιξία για ταχύτητα στην πρόσληψη συμβούλων, εξοικείωση με τις διαδικασίες του Δημοσίου και είναι σε θέση να υποστηρίξει τις διοικητικές τους δομές, με τη στενή παρακολούθηση, συντονισμό και διασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ