Κρούσματα σήμερα: Ανησυχία για τον κορονοϊό στα παιδιά – Χρειάζεται μόλις 15’’ για να μεταδοθεί


Κρούσματα σήμερα: Με αγωνία περιμένουν κυβέρνηση και ειδικοί τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο ΕΟΔΥ σήμερα για τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά είναι κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση που έχει λάβει η Covid-19 στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών καθώς βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα από την επαναλειτουργία των σχολείων με το πρωτόκολλο του «50%+1» για να κλείσει ένα τμήμα.

Την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σε παιδιά, οι αριθμοί αποκάλυψαν την τραγική πραγματικότητα. Συνολικά 3.559 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την πρώτη της νέας σχολικής χρονιάς.

Από τότε έχουν κλείσει έξι σχολικά τμήματα σε Νεάπολη-Συκέες, στην Ξάνθη και την Ηλεία με τον αριθμό των μεμονωμένων κρουσμάτων στα σχολεία να είναι απείρως μεγαλύτερος ενώ μόλις χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το 1 στα 3 κρούσματα που καταγράφηκαν σε 24 ώρες ήταν παιδιά ή έφηβοι ηλικίας 0-17 ετών.

Όπως είπε εξάλλου η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με κορονοϊό έχει φτάσει τα 15 χωρίς να έχουμε κλείσει 20ημερο για τη λειτουργία των σχολείων. Η ίδια, μάλιστα, πρότεινε ως μέτρο προφύλαξης οι σχολικές αίθουσες να λειτουργούν με ανοιχτά παράθυρα και τα παιδιά να φοράνε μπουφάν καθώς ο αερισμός είναι σημαντικό μέτρο προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού.

Εντωμεταξύ ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού, στον ΑΝΤ1 ότι η μετάδοση του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με την ίδια να βάζει άλλο ένα στοιχείο προβληματισμού στο τραπέζι μιλώντας για τα παιδικά πάρτι και την ανάγκη αυτά να γίνονται με μικρότερο αριθμό παιδιών.

Παρόλα αυτά μόλις πριν από δύο ημέρες, τη Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέμενε ότι αρκεί η στενή παρακολούθηση της κατάστασης στα σχολεία με την αρωγή των ειδικών και του υπουργείου Υγείας προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή δεν εξετάζεται αλλαγή των πρωτοκόλλων λειτουργίας.

Από σήμερα τα νέα δωρεάν self test για τα παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ξεκινάει, 29 Σεπτεμβρίου, η διάθεση των τεσσάρων δωρεάν self test από τα φαρμακεία για τους μαθητές όλων των βαθμίδων και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

Τα τεστ αφορούν τις ανάγκες ελέγχου των μαθητών για τον κορονοϊό, για τις επόμενες δυο εβδομάδες (4 ως 17 Οκτωβρίου) και θα πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά η διαδικασία των self test για τους μαθητές

  • Το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
  • Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ