Κορονοϊός: Θεραπεία με ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α για την μακρά απώλεια της όσφρησης ασθενών


Οι ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α θεραπεύουν την απώλεια ή την αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης σε ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό, λένε Βρετανοί ερευνητές.

Το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας διεξάγει μια σχετική δοκιμή 12 εβδομάδων. Μόνο μερικοί από τους εθελοντές ασθενείς θα λάβουν τη θεραπεία αλλά όλοι θα κληθούν να μυρίσουν ισχυρές μυρωδιές όπως…σάπια αυγά και τριαντάφυλλα.

Και οι αξονικές τομογραφίες του εγκεφάλου, θα ελέγξουν εάν η βιταμίνη έχει επιδιορθώσει τραυματισμένες οσφρητικές οδούς ή «τα νεύρα της οσμής» όπως λέγονται. Η απώλεια ή η αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης είναι ένα κοινό σύμπτωμα της Covid-19, αν και πολλοί άλλοι ιοί, όπως η γρίπη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανάλογα συμπτώματα.

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι επανακτούν φυσικά την όσφρησή τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, πολλοί υποφέρουν από συνεχείς διαταραχές της όσφρησης.
Η Lina Alnadi, 29 ετών, από το Λονδίνο, ανέπτυξε παροσμία μετά τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι η μυρωδιά πολλών κοινών πραγμάτων άλλαξε μετά την ασθένεια γι ‘αυτήν, αναφέρει το BBC.

Το νερό της βρύσης, για παράδειγμα, μυρίζει φρικτά, της θυμίζει τη μυρωδιά…βάλτου ή αποχέτευσης. Ο κόλιανδρος παραπέμπει σε αποσμητικό. Και τα αυγά – ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Lina προ κορονοϊού – μυρίζουν καμένο λάστιχο.

«Θεωρείς την όσφρησή σου δεδομένη. Η απώλεια της όμως ήταν καταστροφική. Επηρέασε δραματικά τη διατροφή μου» λέει. Υπήρχαν πολλά φαγητά που δεν μπορούσε να φάει.

Απλά καθημερινά πράγματα όπως το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών της είναι επίσης δυσάρεστα λόγω της στρεβλής αίσθησης της όσφρησης. Όμως, η κατάσταση βελτιώθηκε σταδιακά και η 29χρονη βρήκε μερικούς τρόπους που τη βοήθησαν.
«Η προσθήκη λεμονιού ή τσίλι στα τρόφιμα μπορεί να τα κάνει να μυρίζουν καλύτερα» λέει.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Καρλ Φίλποτ, από την ιατρική σχολή Norwich τoυ Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγλλίας δήλωσε: «Θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει αύξηση του μεγέθους και της δραστηριότητας των κατεστραμμένων οδών μυρωδιάς στον εγκέφαλο των ασθενών όταν υποβάλλονται σε θεραπεία με ρινικές σταγόνες βιταμίνης-Α»
«Θα αναζητήσουμε αλλαγές στο μέγεθος του οσφρητικού βολβού – μια περιοχή πάνω από τη μύτη όπου τα νεύρα της μυρωδιάς ενώνονται και συνδέονται με τον εγκέφαλο. «Θα εξετάσουμε επίσης τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναγνώριση των οσμών».

Η βιταμίνη Α, ή ρετινόλη, βοηθά:

• το ανοσοποιητικό σύστημα – ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις
• την όραση, ιδιαίτερα σε χαμηλό φως
• το δέρμα και ορισμένα τμήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μύτης

Πολλά γαλακτοκομικά τρόφιμα, καθώς και ορισμένα λαχανικά, περιέχουν αυτή τη λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αλλά οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ