Γαλλία-Βρετανία: Φόβοι για νέα «ναυμαχία» στη Μάγχη για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit


Τρία στα τέσσερα αλιευτικά σκάφη της Γαλλίας «κόπηκαν» στην αδειοδότηση αλιείας από τους Βρετανούς, σε μία συνεχιζόμενη κρίση που απειλεί τις διμερείς σχέσεις την επομένη του Brexit. Το Παρίσι απειλεί με αντίποινα.

Νέα διαμάχη ξέσπασε χθες βράδυ ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία, καθώς το Λονδίνο αρνήθηκε να αφήσει δεκάδες σκάφη της ΕΕ να ψαρεύουν έξω από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μόλις 12 από τα 47 μικρά σκάφη της ΕΕ που υπέβαλαν αίτηση έλαβαν άδεια, κίνηση που προκάλεσε απειλές αντιποίνων από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία τους δεν έλαβε άδεια επειδή απέτυχε να προσκομίσει αποδείξεις ότι ψάρευε στη ναυτική ζώνη 6 έως 12 μιλίων την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Το «μπλόκο» προκάλεσε όμως απειλές για αντίποινα από τη γαλλική κυβέρνηση που κάνει λόγο για προδοσία της τελευταίας συμφωνίας του Brexit που ολοκληρώθηκε πέρυσι. Σήμερα οι αρχές στο νησί Τζέρσεϊ της Μάγχης πρόκειται να ανακοινώσει πόσα σκάφη της ΕΕ θα επιτρέπεται να ψαρεύουν στα παράλια της.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επανάληψη των έντονων αντιδράσεων από τους Γάλλους ψαράδες τον περασμένο Μάϊο. Χθες βράδυ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση: «Καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε τον εκνευρισμό [των ψαράδων μας] γιατί είναι απλά απαράδεκτο να μην γίνεται σεβαστή μια συμφωνία που έχει υπογραφεί. Θα διαπραγματευτούμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανανεώσουμε μερικές από αυτές τις άδειες και να λάβουμε άλλες.

«Και ναι, λέγαμε σε κάθε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου [Εμμανουέλ Μακρόν] προς τον πρωθυπουργό Τζόνσον, ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε εμπιστευτικά σε άλλα θέματα μέχρι να τηρήσουν τη συμφωνία Brexit που υπέγραψαν.

«Ελπίζω να μην καταλήξουμε σε αυτή τη θέση, αλλά φυσικά έχουμε πει ότι θα υπάρξουν αντίποινα που είναι πιθανά βάσει της συμφωνίας του Brexit». Σύμφωνα με τον ίδιο στα αντίποινα που εξετάζονται είναι ορισμένα εμπορικά μέτρα για ορισμένα βρετανικά προϊόντα, για παράδειγμα, ή κάποιες κινήσεις στο επίπεδο της ενέργειας.

«Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους οι Βρετανοί εξαρτώνται περισσότερο από εμάς. Και σε αυτήν την υπερβολική συμφωνία, εάν δεν σέβονται το κομμάτι της αλιείας, μπορούμε να λάβουμε μέτρα [εναντίον τους] μαζί ως Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αλιέων της Βρετάνης Ολιβιέ ντε Νοζέ έκανε λόγο για πιθανή «κήρυξη πολέμου στο νερό και στη στεριά». Πρόσθεσε ότι οι Γάλλοι ψαράδες θα φροντίσουν ώστε να μην φθάσει στο γαλλικό έδαφος «ούτε ένα βρετανικό προϊόν».

Τον Μάιο η διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη κλιμακώθηκε όταν οργισμένοι Γάλλοι πλοίαρχοι απείλησαν να εμποδίσουν την είσοδο εμπορευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Καλαί.

Η Βρετανία έστειλε δύο πυροβόλα του Βασιλικού Ναυτικού στο Τζέρσεϊ, ενώ 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη δεσμεύτηκαν να μπλοκάρουν το λιμάνι του νησιού. Και η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσών Ανικ Ζιραρντέν προειδοποίησε ότι το Παρίσι θα μπορούσε να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια στο νησί.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων επέμεινε χθες το βράδυ ότι σχεδόν 1.700 μεγαλύτερα γαλλικά σκάφη έχουν ήδη λάβει άδεια για να ψαρεύουν στις ακτές της Βρετανίας.

«Η κυβέρνηση έχει εκδώσει φέτος μεγάλο αριθμό αδειών σε σκάφη της ΕΕ που επιδιώκουν να αλιεύουν στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη (ζώνη ναυτικών μιλίων 12 έως 200) και στα χωρικά μας ύδατα (ζώνη ναυτικών μιλίων έξι έως 12 ). Η προσέγγισή μας ήταν λογική και απόλυτα σύμφωνη με τις δεσμεύσεις μας στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας» τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ