Κρούσματα – κορονοϊός: «Κοκκινίζει» η Βόρεια Ελλάδα – Τι θα γίνει με τοπικά lockdown και παρελάσεις


Στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη – Μία ανάσα από το μίνι lockdown και η Λάρισα

Προς την εισήγηση επιβολής μίνι lockdown κλίνει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και του ιικού φορτίου στα λύματα ανησυχεί τους ειδικούς. Χθες Τρίτη (28/09/2021) συνεδρίασαν οι επιδημιολόγοι και επισήμαναν ότι η Θεσσαλονίκη καταγράφει πλέον πολύ ανησυχητικά δεδομένα, ενώ οι νοσηλείες στις ΜΕΘ έχουν αρχίσει να πιέζουν τα νοσοκομεία. Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας που θέτει την πόλη σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού, είναι ότι έχει ανακοπεί η πορεία των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού, χωρίς να διαφαίνεται αντιστροφή αυτής της τάσης σύντομα. Χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμών και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown, όμως, φαίνεται πως είναι και η Λάρισα, όπου το ιικό φορτείο ανεβαίνει κι εκεί επικίνδυνα. Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο πόλεις είναι ο μεγάλος αριθμός φοιτητών και το γεγονός ότι δεν αποφεύγονται τα «κορονοπάρτι», όπως επισημαίνει πηγή της Επιτροπής.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσει την πίεση στο σύστημα υγείας και να καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ και απλών κλινών covid αλλά και την αξιοποίηση ιδιωτικών δομών υγείας. Πάντως, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει την επιβολή νέων lockdown. Αυτό άλλωστε είχε εκφράσει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη επίσκεψη. Ισχυρές, επίσης, είναι και οι πιέσεις από τοπικούς παράγοντες της πόλης, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνυπολογίσει και το βάρος στο ΕΣΥ από τη γρίπη, η εποχή της οποίας ξεκινά σύντομα και σε συνδυασμό με την επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας και της μεταφοράς των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους, φαίνεται πως κλίνει προς την εισήγηση επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, συζήτηση έχει ανοίξει και για το ζήτημα των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου και των εορταστικών εκδηλώσεων του Αγίου Δημητρίου. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Επιτροπής Ματίνα Παγώνη εκτίμησε πως δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο. Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και επίσης μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δεν υποστηρίζει μία αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων στις 26 και 28 Οκτωβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ