AUKUS: Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται – Γάλλος πρεσβευτής επέστρεψε στην Ουάσινγκτον


Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ επέστρεψε την Τετάρτη στη θέση του στην Ουάσινγκτον, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης άνευ προηγουμένου στις σχέσεις των στενών διατλαντικών συμμάχων.

Ο Φιλίπ Ετιέν επέβαινε σε πτήση που προσγειώθηκε χθες το απόγευμα σε αεροδρόμιο της αμερικανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του.

Η ανάκλησή του στο Παρίσι «για διαβουλεύσεις» που αποφασίστηκε τη 17η Σεπτεμβρίου από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία.

Επρόκειτο για τη θεαματικότερη αντίδραση των γαλλικών αρχών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την AUKUS, την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που ανακοίνωνε δύο ημέρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, με παράπλευρη συνέπεια τον τορπιλισμό γιγαντιαίας σύμβασης για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η γαλλική κυβέρνηση κατήγγειλε την «πισώπλατη μαχαιριά», παρομοιάζοντας τις μεθόδους του Δημοκρατικού προέδρου με τον μονομερή τρόπο δράσης του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε θορυβήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως οι πρόεδροι Μακρόν και Μπάιντεν εντέλει συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την 22η Σεπτεμβρίου, να προσπαθήσουν να γυρίσουν τη σελίδα. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανήγγειλε την ίδια ημέρα την προσεχή επάνοδο του Γάλλου πρεσβευτή στο πόστο του.

Παρίσι και Ουάσινγκτον αποφάσισαν να αρχίσουν «διαδικασία διαβουλεύσεων σε βάθος» για να αποκατασταθεί «η εμπιστοσύνη» ανάμεσά τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ