Φαρμακοποιός Βαλτιμόρη: Σε 4χρονη δόθηκε λανθασμένα εμβόλιο COVID-19 για ενήλικες αντί για εμβόλιο γρίπης


Φαρμακοποιός Βαλτιμόρη: Σε ένα 4χρονο κορίτσι στο Μέριλαντ δόθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19 αντί του εποχικού εμβολίου γρίπης που είχε προγραμματιστεί να λάβει στο τοπικό φαρμακείο, σύμφωνα με έκθεση της Baltimore Sun. Η Βικτόρια Ολιβιέ έφερε την κόρη της για να πάρει το εμβόλιο της γρίπης σε ένα Walgreens στη Βαλτιμόρη, όπου ένας φαρμακοποιός της έδωσε λανθασμένα μια δόση του εμβολίου COVID-19 για ενηλίκους της Pfizer. Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για παιδιά κάτω των 12 ετών. Ο Phil Caruso, εκπρόσωπος της Walgreens, δήλωσε στο Fox News σε ένα email ότι η ασφάλεια των ασθενών είναι η «κορυφαία προτεραιότητα» της εταιρείας. “Τέτοιες εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και παίρνουμε αυτό το θέμα πολύ σοβαρά”, έγραψε ο Caruso σε δήλωσή του.

“Είμαστε σε επαφή με την οικογένεια της ασθενούς και έχουμε ζητήσει συγγνώμη. Η διαδικασία εμβολιασμού πολλαπλών βημάτων περιλαμβάνει αρκετούς ελέγχους ασφαλείας για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Εξετάσαμε πρόσφατα αυτήν τη διαδικασία με το προσωπικό του φαρμακείου μας προκειμένου να αποτρέψουμε ένα μελλοντικό περιστατικό ”

Το σφάλμα έρχεται καθώς τα παιδιά κάτω των 12 ετών παραμένουν μη επιλέξιμα για το εμβόλιο, αν και η Pfizer-BioNTech έχει υποβάλει δεδομένα κλινικών δοκιμών από μελέτη εμβολίου COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών στον FDA, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη. Ένα αίτημα για έγκριση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε το Fox News.

Τα δεδομένα της δοκιμής περιελάμβαναν ευρήματα μεταξύ 2.268 συμμετεχόντων ηλικίας 5-11 ετών, τα οποία πρότειναν ότι η μικρότερη δόση της δόσης για ενηλίκους ήταν ασφαλής, καλά ανεκτή και είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των αποκρίσεων αντισωμάτων.

Η Olivier είπε στην Baltimore Sun ότι η οικογένειά της ήταν «έκπληκτη» από το περιστατικό. Προφανώς είχαν καλέσει την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή νοσηλεύτριας Ελέγχου Φαρμάκων Poison Control και επικοινώνησαν με το δίκτυο των φίλων της Olivier για βοήθεια. Μέχρι στιγμής, το παιδί δεν είχε σημαντικές παρενέργειες, ανέφερε η εφημερίδα.

«Τα εμβόλια, ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν μεταξύ ηλικίας, έχουν πολύ μεγαλύτερη σχέση με τη δόση», δήλωσε ο Παναγής Γαλιατσάτος, MD, MHS, επίκουρος καθηγητής, του τμήματος Πνευμονολογικής & Κριτικής Φροντίδας στο John Hopkins.

Ο Γαλιατσάτος δήλωσε στο Fox News ότι όταν δοθεί μεγαλύτερη δόση σε ένα παιδί, το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί η πιθανότητα παρενεργειών. “Έλαβε την προσοχή μας, [το] ανθρώπινο λάθος, τώρα ερευνούμε πόσο πιθανό είναι το τρομερό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Γαλιατσάτος, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα βλάβης είναι χαμηλή. «Στενή παρακολούθηση, διασφαλίζοντας ότι το παιδί παρακολουθεί τον επαγγελματία υγείας του – αυτό θα συνιστούσα», πρόσθεσε. “Υπήρξαν λάθη στην ιατρική που έχουν μπει στο προσκήνιο, γεγονός που καθιστά το επόμενο προληπτό”, δήλωσε ο Γαλιατσάτος.

Σε δήλωσή του στο Fox News, ο FDA υπενθύμισε ότι δεν έχει “αξιολογήσει τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα” του εμβολίου Pfizer για χρήση σε παιδιά κάτω των 12 ετών, ούτε έχει εγκρίνει τη χρήση έκτακτης ανάγκης του εμβολίου για αυτόν τον παιδιατρικό πληθυσμό

Το «Χαιρόμαστε που ακούσαμε ότι το παιδί είναι καλά και ελπίζουμε ότι τελικά έλαβε το εμβόλιο της γρίπης», έγραψε ο εκπρόσωπος σε ένα email. “Σύμφωνα με τη συμφωνία παρόχου εμβολιασμού, είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους εμβολιασμού να αναφέρουν σφάλματα χορήγησης εμβολίου είτε σχετίζονται είτε όχι με κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν στο VAERS Το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου [The Vaccine Adverse Event Reporting System].”

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Olivier δεν σχεδιάζει να υποβάλει καταγγελία στο Φαρμακείο του Maryland.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ