Η επιτυχημένη εθελούσια της Alpha Bank, η Lyktos Holding και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η εθελούσια της Alpha Bank

Έσπασε το «φράγμα» των 500 εργαζομένων το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση. Έτσι, μετά και αυτό το κύμα αποχωρήσεων, ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα στην Ελλάδα θα πέσει κάτω από τις 6.000, ο οποίος και ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Οι λεπτομέρειες και ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες. Και όλα αυτά, ενώ τρέχει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας. Αλλά για το τελευταίο, επιφυλασσόμαστε να έχουμε νέα πολύ σύντομα

Το σπάνιο σκάνδιο και η Mytilineos

Η στήλη οφείλει να ομολογήσει ότι μέχρι θες ήξερε πολύ λίγα για το σκάνδιο. Έψαξε και έμαθε και σας μεταφέρει ότι είναι ένα υπερ-σπάνιο και υπερ-πολύτιμο μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε μονάδες παραγωγής ρεύματος τελευταίας, σε υπερ-αποδοτικά λέιζερ και σε εξαιρετικά ανθεκτικά και ελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστημικής. Θα μου πείτε, γιατί μας αφορά; Διότι η χώρα μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σκανδίου στην Ευρώπη, ενώ αντίστοιχα ο εγχώριος βωξίτης που επεξεργάζεται η Mytilineos είναι αναλογικά «πλούσιος» σε σκάνδιο, παράγοντας αντίστοιχα «πλούσια» σε σκάνδιο κατάλοιπα βωξίτη. Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει ειδική μονάδα στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο που χρησιμοποιεί αύξησε τη συγκέντρωση σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη κατά 2.500 φορές.

Η Lyktos Holding

Τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ συνομολόγησαν με την Optima Bank τρεις συνδεδεμένες εταιρείες της Lyktos Holding, της εταιρείας συμμετοχών του Μιχάλη Σάλλα. Και για τα τρία αυτά ομολογιακά δάνεια παρασχέθηκε μεταξύ άλλων και η εγγύηση της Lyktos. Στόχος των συγκεκριμένων ομολογιακών είναι να αναχρηματοδοτηθεί ο υφιστάμενος δανεισμός των τριών ενεργειακών εταιρειών με χαμηλότερο κόστος και να χρηματοδοτηθεί η επέκταση της δραστηριότητάς τους. Συγκεκριμένα, η Sol Sun Λιτόχωρο συνομολόγησε με την Optima ομολογιακό δάνειο 14 εκατ. ευρώ με εγγυήτριες την Lyktos και τις συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Ηλιάτωρ Ενεργειακή και Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Φωτοβολταϊκων Γενισέα. Η Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Φωτοβολταϊκων Γενισέα συνομολόγησε δάνειο 8 εκατ. ευρώ με εγγυήτριες την Lyktos και τις συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Sol Sun Λιτόχωρο και Ηλιάτωρ Ενεργειακή. Τέλος, η Ηλιάτωρ Ενεργειακή συνομολόγησε με την Optima ομολογιακό δάνειο 7 εκατ. ευρώ με εγγυήτριες την Lyktos και τις συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Γενισέα και Sol Sun Λιτόχωρο. Να σημειωθεί πως στις 31/12/2020 η Sol Sun Λιτόχωρο είχε συνολικό δανεισμό 10,5 εκατ. ευρώ, η Ηλιάτωρ Ενεργειακή είχε δανεισμό 6,2 εκατ. ευρώ και η Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Φωτοβολταϊκων Γενισέα είχε συνολικό δανεισμό 5,7 εκατ. ευρώ.

Η πολύαναμενόμενη ακρόαση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τα Μέσα Ενημέρωσης της Αυστραλίας την ακρόαση της ΠΑΕ Ξάνθης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς από αυτή θα καταδειχθεί το εάν ο Βασίλης Παπαδημητρίου ή κατά κόσμον Bill Papas είναι ακόμη ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας ή έχει πουλήσει τις μετοχές του. Βλέπετε ο Παπαδημητρίου αντιμετωπίζει αγωγές στην Αυστραλία από τις τράπεζες Westpac, Sumitomo Mitsui Banking και Société Générale , οι οποίες τον κατηγορούν για απάτη 400 εκατ. δολαρίων την οποία φέρεται να διέπραξε ως επικεφαλής του Ομίλου Forum. Προ ημερών οι αστυνομικές αρχές του New South Wales στην ανατολική Αυστραλία έκαναν επιδρομή στα γραφεία του Ομίλου Forum και ήδη σύμφωνα με τα Αυστραλιανά ΜΜΕ ετοιμάζεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση της ΠΑΕ Ξάνθης είναι πως ο Παπαδημητρίου δήλωσε στην κατάθεσή του στις αρχές της Αυστραλίας πως έχει πουλήσει τις μετοχές του στην Mazcon, στην εταιρεία που είναι ο βασικός μέτοχος της ΠΑΕ. Ωστόσο, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο βασικός μέτοχος. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ζήτησε εξηγήσεις από την ΠΑΕ Ξάνθη τις οποίες και θα παράσχει ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Φάνης Ουζουνίδης. Δεδομένου ότι οι Westpac, Sumitomo Mitsui Banking και Société Générale κατηγορούν τον Παπαδημητρίου ότι έχει επιχειρήσει να αποξενωθεί και να κρύψει περιουσιακά του στοιχεία, η περίπτωση της ΠΑΕ Ξάνθης πιθανότατα θα μας δείξει προς ποια κατεύθυνση…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ