Προσπάθειες να διασφαλιστεί η επάρκεια φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για τον ασφαλή και επαρκή εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο με αφορμή την ενεργειακή κρίση που έχει κλονίσει όλη την ΕΕ. 

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στο αν η χώρα μας αντιμετωπίζει ή αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, επιχειρήσεων, βιομηχανιών και νοικοκυριών με το συγκεκριμένο καύσιμο, το κόστος του οποίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχει αυξηθεί πάνω από 380% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Ο κ. Δαγούμας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας όμως ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να παρέμβει εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ολλανδικού hub TTF, η τιμή του διαπραγματευόταν χθες πάνω από τα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στις αρχές της χρονιάς κινούνταν στα επίπεδα των 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η «έκρηξη» του κόστους σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom έχει προκαλέσει αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στη Δυτική Ευρώπη. Η αβεβαιότητα ως προς τη μελλοντική επάρκεια του καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άλλα καύσιμα (άνθρακας, πυρηνικά) λόγω της στροφής προς τις ΑΠΕ έχουν οδηγήσει τις εταιρείες ενέργειας σε οριακή κατάσταση. Φυσικά καθοριστικό ρόλο παίζει και η ενεργειακή εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική Gazprom.

Στην Ελλάδα πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, η κατάσταση δεν βρίσκεται σε κανένα από τα επίπεδα του συναγερμού για την ασφάλεια του συστήματος. Ωστόσο, η ΡΑΕ είναι σε συνεννόηση με τους Διαχειριστές φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προκειμένου να παρέμβουν, αν και εφόσον απαιτηθεί, προληπτικά.

Σύμφωνα με τα Νέα η αρμόδια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων να συνέρχεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να εξετάσει και με πιο επίσημο τρόπο την κατάσταση.

Η ελληνική αγορά έχει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου. Αν και οι μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγής είναι με ρωσικό αέριο και διέρχονται από τον αγωγό του Σιδηροκάστρου, εντούτοις ο αποθηκευτικός χώρος με LNG της Αγίας Τριάδας (Ρεβυθούσα) αποτελεί μια επίσης ανταγωνιστική πηγή εισόδου του καυσίμου στη χώρα. Πλέον οι μισές εισαγωγές γίνονται από φορτία με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αντίστοιχο ρόλο, διαφοροποίησης πηγών, παίζει πια και ο αγωγός TAP που φέρνει ποσότητες από το Αζερμπαϊτζάν.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου δεν είναι ευχάριστα. Οι λογαριασμοί τους αναμένεται να είναι διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος, κατ’ αντιστοιχία με το ρεύμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ