Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Η κατάθλιψη στην πρώιμη ενήλικη ζωή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία για τη θεραπεία της κατάθλιψης και τον έλεγχο, ειδικά στην πρώιμη ενήλικη ζωή Η κατάθλιψη στην πρώιμη ενήλικη ζωή συνδέθηκε με γνωστική εξασθένηση και ταχύτερη γνωστική παρακμή, σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίζεται στην έρευνα για την άνοια. Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ωστόσο τα ευρήματα ήταν αμφιλεγόμενα καθώς η κατάθλιψη στα τέλη της ζωής μπορεί να είναι σύμπτωμα άνοιας, λένε οι συγγραφείς της μελέτης που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και παρουσίασαν αποτελέσματα σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της νόσου του Αλτσχάιμερ την Τρίτη αφορούσαν στατιστικές προβλέψεις μεταξύ 15.000 συμμετεχόντων ηλικίας 20-89 ετών σε τρεις ηλικιακές ομάδες: νεαρή ενήλικη ζωή, μέση ηλικία και μεγαλύτεροι ενήλικες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν 73% αυξημένες πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης μεταξύ περίπου 6.000 ηλικιωμένων συμμετεχόντων που εκτιμάται ότι έχουν υψηλότερα καταθλιπτικά συμπτώματα στην πρώιμη ενήλικη ζωή και 43% αυξημένη πιθανότητα για άτομα με κατάθλιψη σε όψιμη ηλικία. “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των εκθέσεων της πορείας της ζωής και υποδηλώνουν ότι η πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να είναι μια κρίσιμη περίοδος για την τροποποίηση παραγόντων κινδύνου όπως η κατάθλιψη και η άνοια”, αναφέρεται στη μελέτη. «Αρκετοί μηχανισμοί εξηγούν πώς η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας», ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρώτος συγγραφέας Willa Brenowitz, PhD, MPH, του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο του Ινστιτούτου Weill για Νευροεπιστήμες. “Μεταξύ αυτών είναι ότι η υπερκινητικότητα του κεντρικού συστήματος απόκρισης στο στρες αυξάνει την παραγωγή των γλυκοκορτικοειδών ορμονών του στρες, οδηγώντας σε βλάβη του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία, την οργάνωση και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων”.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για πρόσφατα συμπτώματα κατάθλιψης μέσω του Κέντρου Επιδημιολογικών Μελετών Η κλίμακα κατάθλιψης (CESD-10) με 10 ερωτήσεις, βρίσκοντας μέτρια έως υψηλά καταθλιπτικά συμπτώματα σε 13% των νεαρών ενηλίκων, 26% των ενηλίκων μέσης ηλικίας και περίπου στο ένα τρίτο παλαιότερων συμμετεχόντων στη μελέτη.

«Γενικά, διαπιστώσαμε ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τόσο χαμηλότερη είναι η γνώση και τόσο πιο γρήγορα τα ποσοστά παρακμής», πρόσθεσε ο Μπρένοβιτς.

«Οι ηλικιωμένοι ενήλικες που εκτιμάται ότι έχουν μέτρια ή υψηλά καταθλιπτικά συμπτώματα στην πρώιμη ενήλικη ζωή διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν πτώση στη γνώση σε διάστημα 10 ετών». Η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Kristine Yaffe των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο The University of California, San Francisco UCSF Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών και Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής τόνισε τη σημασία του ελέγχου και της θεραπείας της κατάθλιψης και πρόσθεσε ότι απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την επαλήθευση των ευρημάτων.

Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας διαφοροποίησης της επίδρασης της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τις επιπτώσεις της κατάθλιψης και ορισμένων κλινικών διαγνωστικών εξετάσεων άνοιας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here