Κλινική Κλίβελαντ Ανακοίνωση: Τα στεροειδή ρινικά σπρέι μειώνουν τα κακά αποτελέσματα που σχετίζονται με την covid-19


Κλινική Κλίβελαντ Ανακοίνωση: Η τακτική χρήση στεροειδών ρινικών σπρέι παρείχε στους ασθενείς με COVID-19 προστασία από νοσηλεία που σχετίζεται με τον ιό, εισαγωγή στη ΜΕΘ και θάνατο, ανακοίνωσε η κλινική του Κλίβελαντ. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν τα σπρέι ως θεραπεία COVID-19 και απαιτούνται περαιτέρω ευρήματα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ανέφερε το σύστημα υγείας.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αλλεργίας και της Κλινικής Ανοσολογίας, προέκυψε από πάνω από 70.000 ασθενείς με COVID-19 ηλικίας 18 ετών και άνω στο σύστημα υγείας της Κλινικής  Cleveland Clinic από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Από την ομάδα, Το 17,5% νοσηλεύτηκε, το 4,1% εισήχθη στη ΜΕΘ και το 2,6% πέθανε στο νοσοκομείο. Λίγο περισσότερο από το 14% των ασθενών έπαιρναν στεροειδές ρινικό σπρέι, γνωστό και ως ενδορινικό κορτικοστεροειδές (INCS), πριν από τη μόλυνση.

Οι ερευνητές απέκλεισαν ασθενείς που έλαβαν συνταγές INCS πριν από το 2018, καθώς και έγκυες γυναίκες, εκείνες με ελλείποντα δεδομένα νοσηλείας και άλλους.

Οι ασθενείς που έλαβαν το σπρέι πριν από την ασθένεια COVID-19 αντιμετώπισαν 22% μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας που σχετίζεται με τον ιό, 23% μικρότερες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από νοσοκομείο που σχετίζεται με την COVID, έναντι ασθενών που δεν έλαβαν στεροειδές ρινικό σπρέι, σύμφωνα με μια δήλωση από την κλινική του Κλίβελαντ. «Ενώ τα ευρήματα της μελέτης ενθαρρύνουν τους ασθενείς που χρησιμοποιούν χρόνια ενδορινικά κορτικοστεροειδή να συνεχίσουν να το κάνουν όπως απαιτείται, δεν υποδηλώνει ότι τα ενδορινικά κορτικοστεροειδή πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή πρόληψη της COVID-19 με οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η θεωρία πίσω από τη μελέτη, βασίστηκε σε αναφορές ότι το ενδορινικό κορτικοστεροειδές in vitro (στο εργαστήριο) μείωσε τον πρωτεϊνικό υποδοχέα ACE2, που επιρέπει στον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 να εισέλθει στα κύτταρα και να εξαπλώσει τη νόσο. ” Τα στεροειδή ρινικά σπρέι προορίζονται για την ανακούφιση από ερεθισμούς, αλλεργίες και βουλωμένη μύτη και μπορούν να συνταγογραφηθούν ή να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή. “Αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία της μύτης στη μόλυνση από την COVID-19”, δήλωσε ο Δρ Τζο Ζέιν, πνευμονολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ. “Η μύτη, σε αυτήν την περίπτωση είναι η πύλη προς το σώμα μας, επιτρέποντας στον ιό να εισέλθει και να αναπαραχθεί μέσα.

Η χρήση ενδορινικών κορτικοστεροειδών μπορεί να βοηθήσει να διαταραχθεί αυτή η πύλη.” Ο Δρ Ronald Strauss, αλλεργιολόγος-ανοσολόγος και διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Άσθματος του Κλίβελαντ, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς οι μειωμένες νοσηλείες COVID-19, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και η θνησιμότητα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με περιορισμένους πόρους σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια και όπου έχουν εμφανιστεί μεταλλάξεις στον SARS-CoV-2».

Το σύστημα υγείας σημείωσε ότι χρειάζονται μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν συγκεκριμένα τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου για να καθοριστεί εάν τα στεροειδή ρινικά σπρέι μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την COVID.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ