Μητσοτάκης για συμφωνία με τη Γαλλία: Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Απαντήσεις σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία που συνυπέγραψε με τον Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ τονίζοντας ότι «υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου».

«Συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum».

Δείτε τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Στην καλύτερη τιμή οι φρεγάτες Belh@rra

Όσον αφορά τις φρεγάτες Belh@rra σημείωσε ότι «τις πήραμε στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης». «Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι συγκεκριμένες επενδύσεις βρίσκονται εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις φρεγάτες Belh@rra συμπληρώνοντας ότι «λεχω ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα»

Ελλάδα-Γαλλία-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Σε ερώτηση γιατί να γίνει αυτή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αφού η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών του. Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Υπενθύμισε, δε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία».

Μεταναστευτικό

Ειδικά για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα είμαι απολογητικός σε ό,τι αφορά στην προστασία των συνόρων μας. Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, αντισταθήκαμε, προστατεύσαμε τα σύνορα μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Επιπλέον αντιμετωπίσαμε το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αύριο θα επισκεφθώ τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν είναι αντιφατικό να υπερασπίζεσαι τα σύνορα σου με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει:

«Έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών. Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δεν θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ευρώπη, λέγοντας με νόημα: «Την ίδια ώρα βεβαίως υπάρχει και ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μία πολύ σημαντική ένδειξη θα ήταν η συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ