Αντικαταθλιπτικά μελέτη: Η διακοπή των αντικαταθλιπτικών αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής

Η διακοπή των αντικαταθλιπτικών αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που σταματούν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά μετά από μακροχρόνια χρήση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσουν ξανά κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ασθενών που σταμάτησαν να παίρνουν τα αντικαταθλιπτικά τους επειδή αισθάνονταν καλά, το 56% υποτροπίασε μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό συγκρίθηκε με το 39% των ασθενών που παρέμειναν σε φάρμακα. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα προσφέρουν ορισμένα δεδομένα για να απαντήσουν σε μια κοινή ερώτηση.

Πού επικεντρώθηκε η μελέτη;

Συχνά, οι ασθενείς θέλουν να γνωρίζουν για πόσο καιρό απαιτείται να παίρνουν μια φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η μελέτη βοηθά τους ψυχιάτρους να μιλήσουν με τους ασθενείς για τον κίνδυνο υποτροπής εάν σταματήσουν να παίρνουν το αντικαταθλιπτικό τους. Οι μελέτες, φυσικά, εξετάζουν τους μέσους όρους μεταξύ των ομάδων. Έτσι, τα ευρήματα δεν δίνουν ξεκάθαρη απάντηση σε κανέναν ασθενή. Όσοι λαμβάνουν ψυχολογική συμβουλευτική και έχουν ισχυρές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους είναι πιθανό να τα καταφέρουν καλύτερα μετά τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών. Αυτά τα συστήματα υποστήριξης παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του ασθενούς.

Επιπλέον, η μελέτη επικεντρώθηκε σε ασθενείς με αρκετά μεγάλο ιστορικό κατάθλιψης. Είχαν πολλά επεισόδια με την πάροδο του χρόνου και οι περισσότεροι είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά για περισσότερα από τρία χρόνια. Επομένως, τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για άτομα που νοσηλεύονται για πρώτη φορά. Τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι για πολλούς ασθενείς, η μακροχρόνια θεραπεία είναι κατάλληλη. Συνολικά, το 44% των ασθενών που σταμάτησαν τα φάρμακά τους δεν υπέστησαν υποτροπή τον επόμενο χρόνο. Έτσι, ορισμένοι ασθενείς μπορεί ακόμα να αποφασίσουν να διακόψουν, γνωρίζοντας τις πιθανότητες. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 478 ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έλαβαν μακροχρόνια αντικαταθλιπτικά. Όλοι είχαν αναρρώσει από το πιο πρόσφατο καταθλιπτικό επεισόδιο και ένιωσαν αρκετά καλά για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Το επόμενο έτος, το 56% των ασθενών που είχαν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή είχαν υποτροπή κατάθλιψης, σε σύγκριση με το 39% εκείνων που είχαν μείνει σε φάρμακα. Όσοι διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή έδωσαν επίσης χαμηλότερη βαθμολογία στην ποιότητα ζωής τους, κατά μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι είχαν «εθιστεί» στα αντικαταθλιπτικά. Για πολλούς ασθενείς, τα φάρμακα είναι απλώς ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία μιας χρόνιας ιατρικής πάθησης. Λειτουργεί ακριβώς όπως όταν οι άνθρωποι παίρνουν φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι οι υποτροπές δεν ήταν απαραίτητα σοβαρές. Από τους ασθενείς που υποτροπίασαν, μόνο οι μισοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στα παλιά τους φάρμακα.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here