Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Άτομα με προπανδημικές προκλήσεις ψυχικής υγείας βίωσαν δεινότερα τις επιπτώσεις της Covid


Τα άτομα που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης ή άγχους προ πανδημίας επηρεάστηκαν σοβαρότερα από τις προκλήσεις στον εργασιακό χώρο και την υγειονομική περίθαλψη που έφερε η Covid, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The British Journal of Psychiatry”. Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 59.482 άτομα που παρακολουθούνταν τακτικά στο πλαίσιο 12 διαρκών διαχρονικών μελετών στην Αγγλία. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα των οποίων οι απαντήσεις στην έρευνα πριν από την πανδημία έδειξαν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καθυστερήσεις στις ιατρικές διαδικασίες, 12% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους και 33% πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προκλήσεις καιι διακοπές στις συναταγογραφήσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή τους κατά τους πρώτους οκτώ έως δέκα μήνες της πανδημίας συγκριτικά με εκείνους που έχουν μέσο όρο συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Η Dr Praveetha Patalay (UCL), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία έχουν βιωθεί δυσανάλογα από εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ψυχικής υγείας, οδηγώντας δυνητικά σε χειρότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες, ακόμη και μετά την πανδημία, για εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας».

Ο καθηγητής Nishi Chaturvedi (MRC Unit for Lifelong Health and Aging at UCL), ο οποίος ηγείται της μελέτης “Covid-19 Longitudinal Health and Wellbeing National Core”, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εν πολλοίς κρυφή ομάδα ανθρώπων ευάλωτων σε δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες των υγειονομικών και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας».

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr Giorgio Di Gessa (UCL Institute of Epidemiology & Healthcare) δήλωσε: «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά τα ευρήματα στην παροχή μελλοντικής υγειονομικής περίθαλψης και οικονομικής υποστήριξης, καθώς η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων ενδέχεται να διευρύνει περαιτέρω τις ανισότητες στην υγεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους φαρμακοποιούς και το προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με ψυχικές δυσκολίες δεν θα χάσουν τα ραντεβού, τις θεραπείες ή τις συνταγογραφήσεις τους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η προ-πανδημική ψυχολογική δυσφορία ήταν γενικά συχνότερη μεταξύ των γυναικών, των νεότερων γενεών, των εθνοτικών μειονοτήτων και εκείνων με λιγότερα προσόντα, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αντίκτυπος των επιπτώσεων της πανδημίας σε αυτές τις ομάδες είναι μεγαλύτερος».

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Michael Green (Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης) δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους ή έχασαν το εισόδημά τους και αντιμετώπισαν ταραχές στην υγειονομική περίθαλψη».

Σημειώνουμε ότι η εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης “COVID-19 Longitudinal Health and Wellbeing National Core”, με επικεφαλής ερευνητές από το UCL και χρηματοδότηση από το UKRI. Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές του UCL, του King’s College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, του Λέστερ, του Εδιμβούργου και του Μπρίστολ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ