Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τεχνητό γλυκαντικό σε ποτά μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό στις γυναίκες και τους παχύσαρκους


Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τα αεριούχα και τα ποτά διατροφής που περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη σε γυναίκες και άτομα που είναι παχύσαρκα, λένε οι ερευνητές. Σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και δημοσιευμένη στο JAMA Network Open, οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις ενός τεχνητού γλυκαντικού – ή ενός μη θρεπτικού γλυκαντικού (NNS) – τόσο στη δραστηριότητα του εγκεφάλου όσο και στις αποκρίσεις της όρεξης σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.

Εβδομήντα τέσσερις ενήλικες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 43 γυναικών, ολοκλήρωσαν τη μελέτη από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, συμπεριλαμβανομένου ισάριθμου αριθμού ανδρών και γυναικών που προσδιορίστηκαν ως υγιές βάρος, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών πρωινών επισκέψεων στο Κέντρο Γνωσιακής Νευροαπεικόνισης του USC Dornsife, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 300 χιλιοστόλιτρα ροφήματος γλυκανμένο με σακχαρόζη (θρεπτική ζάχαρη), ένα ποτό που γλυκαίνεται με τη σουκραλόζη NNS ή νερό ως έλεγχο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πέρασαν δύο ώρες για να μετρήσουν την ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό, σε απάντηση εικόνων τροφών με πολλές θερμίδες, χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης, τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλα, μεταβολικές ορμόνες στο αίμα και την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται σε μπουφέ με σνακ στο τέλος κάθε συνεδρίας, σύμφωνα με συνοδευτική ανακοίνωση.

«Δειγματοληψία αίματος κατά την έναρξη και 10, 35 και 120 λεπτά αφότου οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα ποτό που περιείχε σακχαρόζη, σουκραλόζη ή νερό για τη μέτρηση της γλυκόζης στο πλάσμα, της ινσουλίνης, του πεπτιδίου που μοιάζει με γλυκαγόνη (7-36), ακυλ-γκρελίνη, συνολικό πεπτίδιο YY

Στη συνέχεια, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα γεύμα κατά βούληση. Οι συμμετέχοντες ήταν δεξιόχειρες, μη καπνιστές, σταθεροί στο βάρος για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τις επισκέψεις της μελέτης, μη διατροφείς, χωρίς λήψη φαρμάκων και χωρίς ιστορικό διατροφικών διαταραχών, παράνομοι χρήση ναρκωτικών ή ιατρικές διαγνώσεις », ανέφερε η ομάδα στην περίληψη της μελέτης.

Οι απεικονιστικές μελέτες αποκάλυψαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη αφού γυναίκες και παχύσαρκα άτομα κατανάλωσαν ποτά που περιέχουν σουκραλόζη, σε σύγκριση με ποτά που περιέχουν πραγματική ζάχαρη. Υπήρξε επίσης μειωμένο επίπεδο ορμονών που οδήγησε τον συμμετέχοντα να αισθανθεί χορτάτος αφού έπινε το ποτό που περιείχε σουκραλόζη σε σύγκριση με το ποτό που περιείχε σακχαρόζη.

Τέλος, οι γυναίκες συμμετέχουσες που έπιναν ποτό που περιείχε σουκραλόζη έτρωγαν περισσότερο στον μπουφέ με σνακ παρά αφού έπιναν το ποτό που περιείχε σακχαρόζη. Η πρόσληψη τροφής δεν διαφέρει για τους άνδρες συμμετέχοντες και περισσότερο από το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ χρησιμοποιούν σήμερα τα NNS ως επιλογή χωρίς θερμίδες για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να απολαύσουν ακόμα μια γλυκιά απόλαυση.

“Η μελέτη μας αρχίζει να παρέχει πλαίσιο για τα μικτά αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες όταν πρόκειται για τις νευρικές και συμπεριφορικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών”, δήλωσε η Δρ. Κάθλιν Πέιτζ, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Κεκ, ανέφερε σε δήλωσή της.

“Μελετώντας διαφορετικές ομάδες καταφέραμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ποτών μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο να πεινάσει, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες. ” Η σελίδα συνέστησε την ερμηνεία των ευρημάτων με προσοχή επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ήταν νηστικοί για 12 ώρες όλη τη νύχτα πριν από τη μελέτη.

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών δίαιτας την ημέρα συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις Επιπλέον, σημείωσε ότι οι συνέπειες για την υγεία των τεχνητών γλυκαντικών παραμένουν πολύ συζητημένες. “Υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών, επειδή πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους”, δήλωσε ο Page. “Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες, άλλες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Η μελέτη μας εξέτασε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού για να εξηγήσει μερικούς από τους λόγους πίσω από αυτά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα.”

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαριθμεί επί του παρόντος έξι γλυκαντικές ουσίες υψηλής έντασης ως εγκεκριμένες από τον FDA ως πρόσθετα τροφίμων, όπως σακχαρίνη, ασπαρτάμη, κάλιο ακεσουλφάμης (Ace-K), σουκραλόζη, νεοτάμη και πλεονετάμη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι όσοι πίνουν συχνά ποτά με ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, μη αλκοολική ηπατική νόσο, κοιλότητες και ουρική αρθρίτιδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ