Εμβόλιο Covid Υπευθυνότητα: Οι φόβοι για τον ιό παραμένουν στους εμβολιασμένους έναντι των ανεμβολίαστων ενηλίκων


Εμβόλιο Covid Υπευθυνότητα: Τα ευρήματα δημοσκόπησης των ηλικιωμένων ενήλικων διαπίστωσαν ότι το 36% ανησυχούν πολύ ή εξαιρετικά αν θα μολυνθούν αυτοί ή ένα μέλος της οικογένειάς τους. Η Bronwyn Russell φοράει μάσκα κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι της στο Ιλινόις, αν και δεν θα ονειρευόταν να βγει έξω για φαγητό ή να ακούσει ένα συγκρότημα να παίζει, και πολύ περισσότερο να πατάει το πόδι της στο αεροπλάνο. Στη Βιρτζίνια, ο Όλιβερ Μίντζετ σπάνια φοράει μάσκα, δεν αφήνει ποτέ την COVID-19 να του προκαλέσει ανησυχία και ευτυχώς βρίσκεται σε εστιατόρια και ανάμεσα σε πλήθη. Είναι εμβολιασμένος; Δεν είναι.

Σε ένδειξη του εντελώς διαφορετικού τρόπου με τον οποίο οι Αμερικανοί βλέπουν την πανδημία του κορωνοϊού, οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον ιό παρά οι μη εμβολιασμένοι και πολύ πιθανότερο να λάβουν προφυλάξεις παρά την προστασία που παρέχουν οι εμβολιασμοί τους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση την Τετάρτη από το The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων μη εμβολιασμένων σχεδιάζει ταξίδια, αγκαλιάζει ομαδικές συγκεντρώσεις και επιστρέφει σε γυμναστήρια και οίκους λατρείας, οι εμβολιασμένοι λιποθυμούν. “Ανησυχώ. Δεν θέλω να αρρωστήσω”, λέει ο Russell, 58χρονος από το Des Plaines του Illinois, ο οποίος αναζητά εργασία μερικής απασχόλησης ενώ συλλέγει επιδόματα αναπηρίας.

«Οι άνθρωποι που συνεχίζουν τη ζωή τους βρίσκονται απλώς στις δικές τους μικρές φούσκες εγωισμού και δεν πιστεύουν στα γεγονότα».

Καθώς η παραλλαγή δέλτα του ιού έχει τροφοδοτήσει νέα κύματα μόλυνσης, η δημοσκόπηση των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω διαπίστωσε ότι το 36% ανησυχούν πολύ ή εξαιρετικά ότι θα μολυνθούν αυτοί ή ένα μέλος της οικογένειάς τους, σχεδόν διπλασιασμένος από τον Ιούνιο. Η αύξηση τροφοδοτείται από τους εμβολιασμένους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα πιθανό να ανησυχούν ιδιαίτερα. Μόνο το 25% των εμβολιασμένων Αμερικανών, αλλά το 61% των μη εμβολιασμένων Αμερικανών, δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν. Αυτή η ανησυχία έχει μεγάλο αντίκτυπο: Όσοι ανησυχούν για την COVID-19 είναι λιγότερο πιθανό να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής τους, την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία και τις κοινωνικές δραστηριότητες και σχέσεις ως εξαιρετικές ή πολύ καλές. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, πολλοί ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι

Η διχοτόμηση είναι ταυτόχρονα περίεργη και πεζοδρομημένη: Παρόλο που οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μόλυνση, η άρνησή τους στις λήψεις δείχνει ότι πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι η απειλή είναι υπερβολική.

Ο Midgette, ένας 73χρονος συνταξιούχος πωλητής ηλεκτρονικών ειδών στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, βλέπει την κυβέρνηση ως τον ένοχο που τροφοδοτεί τον φόβο, αλλά δεν το αγοράζει. Λέει “η ζωή είναι φυσιολογική” και πάλι και το μόνο που του λείπει είναι να κάνει κρουαζιέρα με τη γυναίκα του λόγω των απαιτήσεων εμβολιασμού. Δεν θα τον πείσει. “Μεγάλωσα τα παλιά χρόνια. Έφαγα βρωμιά. Έπινα νερό από ένα λάστιχο. Έπαιξα έξω. Δεν ζω σε κλουβί αυτή τη στιγμή”, λέει. Περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω λένε ότι σπάνια ή ποτέ δεν νιώθουν απομονωμένοι, αλλά περίπου οι μισοί από αυτούς που ανησυχούν περισσότερο για την COVID-19 λένε ότι ένιωσαν έτσι τουλάχιστον μερικές φορές τον τελευταίο μήνα.

Η Κάθι Πάιβα, μια 70χρονη συνταξιούχος μπάρμαν από το Palm Coast της Φλόριντα, λέει ότι νιώθει το βάρος να μένει τόσο πολύ στο σπίτι. “Η ζωή μου είναι πιο περιορισμένη από ποτέ”, λέει η Paiva. “Φοβάμαι να πάω οπουδήποτε αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα επίσης να βγω για φαγητό, αλλά δεν πρόκειται να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή κανενός, ειδικά τη δική μου.” Ο γιος της πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Ιανουάριο. Τον Ιούλιο, εκείνη και ο στενότερος έμπιστός της, η 67χρονη αδερφή της, αρρώστησαν και οι δύο με COVID-19. Η Paiva, η οποία είναι εμβολιασμένη, επέζησε. Η αδερφή της, που δεν ήταν, δεν το έκανε. Περίπου 1 στους 4 μεγαλύτερους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 1/3 εκείνων που ανησυχούν περισσότερο για την COVID-19, λένε ότι η κοινωνική ζωή και οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι πιο πιθανό από τους μη εμβολιασμένους να πουν ότι συχνά αποφεύγουν τις μεγάλες ομάδες, φορούν μάσκα έξω από το σπίτι τους και αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, οι εμβολιασμένοι ήταν λιγότερο πιθανό να πουν ότι θα ταξιδέψουν ή θα επισκεφθούν μπαρ και εστιατόρια τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Δρ Irwin Redlener, ειδικός στη δημόσια υγεία και ιδρυτικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ετοιμότητας για Καταστροφές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δήλωσε ότι ο φόβος των μη εμβολιασμένων ανθρώπων για τον ιό είναι χαμηλότερος λόγω της “αδιαφορίας τους για την επιστήμη”. “Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν γενικά αξιοποιήσει τις επιστημονικές πραγματικότητες του κινδύνου. Διαβάζουν τις αναφορές νέων παραλλαγών ή μεταλλάξεων, διαβάζουν ιστορίες για ανακαλύψεις”, είπε. Όλα αυτά τροφοδοτούν το άγχος για τους εμβολιασμένους, είπε ο Redlener, σε συνδυασμό με την απώλεια εμπιστοσύνης στους ειδικούς και τους υπαλλήλους και τη μεταβαλλόμενη καθοδήγησή τους, πιο πρόσφατα στο θέμα των αναμνηστικών πυροβολισμών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ