Η «κούρσα» ξεκίνησε – Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στη μάχη των υπογραφών


Το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ είναι απολύτως σαφές. Οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε θελήσει να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία και να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού του κόμματος, θα πρέπει να προσκομίσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είτε 5.000 υπογραφές μελών

Η Κυριακή, οπότε και η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής θα αποφασίσει και επίσημα για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έτσι ώστε στις 5 Δεκεμβρίου -και στις 12 του ίδιου μήνα, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος- να πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του κόμματος, απέχει μόλις δύο 24ώρα. Οι υποψήφιοι, όμως, δεν περιμένουν την επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου και ήδη έχουν ξεκινήσει τη μάχη για τη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών, που θα τους δώσει το δικαίωμα να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ είναι απολύτως σαφές. Οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε θελήσει να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία και να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού του κόμματος, θα πρέπει να προσκομίσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είτε 5.000 υπογραφές μελών, είτε από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο λόγος που μπήκε στο καταστατικό αυτή η πρόβλεψη, είναι για να αποφευχθούν φαινόμενα παρακμής, ίδια με εκείνα της διαδικασίας του 2017, όπου την αρχηγία του νεοσύστατου -τότε- πολυκομματικού φορέα της κεντροαριστεράς διεκδίκησαν και ορισμένοι «άσχετοι» με το χώρο άνθρωποι.

Σε αυτή τη μάχη, της συλλογής των απαραίτητων υπογραφών, έχουν ριχτεί και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία. Φώφη Γεννηματά, Νίκος Αδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, έχουν ξεκινήσει ήδη την εκστρατεία τους, η οποία τρέχει ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο.

Φαίνεται, όμως, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση για όλους. Και αυτό συμβαίνει γιατί το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, με βάση τους συσχετισμούς που επικρατούν, μπορούν να το φτάσουν μόνο η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα αποτελέσει και το βασικό αντικείμενο διαφωνίας στην επερχόμενη συνεδρίαση του οργάνου, καθώς αναμένεται να τεθεί από ορισμένους υποψηφίους η συλλογή υπογραφών να αφορά γενικά και αόριστα «προοδευτικούς πολίτες» και όχι μέλη του κόμματος – κάτι που υπενθυμίζουμε ότι είναι εντελώς αντικαταστατικό.

Κυρίως για τους Χάρη Καστανίδη και Ανδρέα Λοβέρδο, έγκειται η δυσκολία. Ο πρώτος, αν και πρόσωπο ιδιαίτερα σεβαστό στους κόλπους της παράταξης, «παπανδρεϊκών» καταβολών και με διόλου ευκαταφρόνητες δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα, θα προσπαθήσει να φτάσει με όλες τους τις δυνάμεις στον μαγικό αριθμό «5.000», επενδύοντας κατά βάση στους βορειοελλαδίτες και τους «παπανδρεϊκούς».

Για τον δεύτερο, τα πράγματα φαίνεται να είναι κάπως πιο εύκολα, αλλά όχι και περίπατος, καθώς τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν δει με καλό μάτι τις ανοιχτές του διαφοροποιήσεις από τη κεντρική κομματική γραμμή επί σχεδόν έναν χρόνο, που σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζε με ανοιχτή υπονόμευση προς τη Φώφη Γεννηματά, ενώ αρκετοί δεν ξεχνούν ότι εγκατέλειψε στα δύσκολα το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξει δικό του κόμμα. Εύκολα ή δύσκολα, έμπειροι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι θα συγκεντρώσει το απαραίτητο νούμερο.

Σε αντίθεση με τους Λοβέρδο-Καστανίδη, οι Γεννηματά-Ανδρουλάκης σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επίδειξη δύναμης και να παρουσιάσουν υπογραφές τόσο από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όσο και από τη βάση του κόμματος. Μάλιστα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έχοντας στη «φαρέτρα» της απτά αποτελέσματα, καθώς διπλασίασε τις δυνάμεις της παράταξης από τότε που βρέθηκε στην ηγεσία της, ξεκίνησε ήδη τις περιοδείες της. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε Ηράκλειο και Καισαριανή, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Αρκαδία.

Τις περιοδείες του ξεκίνησε από «σπόντα» και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς ο νεαρός ευρωβουλευτής επισκέφτηκε το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που χτυπήθηκε πρόσφατα από σεισμό 5.8 ρίχτερ, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα του και ήταν αδύνατο να μη βρεθεί δίπλα στους συγχωριανούς του. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και αυτός, επίσημα πλέον, τις περιοδείες του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ